Amerikāņu miljonārs Gregs Bemiss, kurš vasarā organizēja ūdenslīdēju ekspedīciju uz nogrimušo prāmi "Estonia", paziņojis, ka gūts apstiprinājums versijai par sprādzienu uz prāmja, kas nogrima 1994.gada 28.septembrī. Bemiss sacīja, ka par sprādzienu liecina no prāmja abām pusēm ņemto metāla paraugu ekspertīzes rezultāti.
Taču Bemiss nevarēja pateikt, vai sprādziens ir noticis pirms vai pēc kuģa nogrimšanas.

"Sprādziens ir noticis uz viziera vai pie tā. Viziera atvēršanos oficiālā komisija uzskata par kuģa bojā ejas cēloni," Bemiss teica intervijā ASV Ņūmeksikas štata laikrakstam "Albuquerque Journal".

"Es ceru, ka tik pārliecinošas liecības par to, ka sprādziens ir bijis, novedīs pie jaunas izpētes," uzsvēra Bemiss.

Izmeklēšanas komisija ir paziņojusi, ka vētrā tika norautas nepietiekami nostiprinātās "Estonia" priekšējās lūkas durvis, prāmī ieplūda ūdens, tas apgāzās un nogrima.

Metāla gabali no prāmja abu pušu bortiem tika izpētīti divos Vācijas institūtos - materiālu pārbaudes laboratorijās Brandenburgā un Klaustalā - Cellerfeldā.

Pēc britu eksperta B.H.Breidvuda domām, "testi nešaubīgi pierāda, ka sprādziens uz "Estonia" ir bijis".

Bemiss izraisīja sašutumu Zviedrijas valdībā un izpelnījās asu kritiku no triju valstu komisijas Somijas locekļiem par šā gada augustā organizēto ekspedīciju prāmja "Estonia" nogrimšanas vietā kopā ar vācu režisori Jutu Rabi.

72 gadus vecais Bemiss pats neienira pie prāmja vraka, taču to darīja brīvprātīgie ekspedīcijas dalībnieki no Vācijas. Ekspedīcija ilga vairākas dienas un to nemitīgi vēroja Zviedrijas krasta apsardze un vairāku valstu masu mediju pārstāvji.

Prāmja "Estonia" katastrofā gāja bojā vairāk nekā 800 cilvēku, to vidū vairāki arī no Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!