Četru uz Rietumiem orientētu bijušo padomju republiku līderi otrdien tiekas Kijevā, lai koordinētu politiku un mazinātu atkarību no Krievijas enerģijas.
Ukraina uzskata GUAM grupējumu, kurā ietilpst Gruzija, Ukraina, Azerbaidžāna un Moldova, par veidu, kādā intensificēt savus un pārējo dalībvalstu pūliņus integrēties Rietumos, īpaši Eiropas Savienībā (ES) un Ziemeļatlantijas līguma organizācijā (NATO), uzskata analītiķi.

Lietuvas prezidents Valds Adamkus, kura valsts jau pievienojusies ES un NATO, piedalās apspriedē kā viesis. Pirmdien īsā vizītē Kijevā ieradās arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, lai apspriestu enerģijas jautājumu.

Pēc ierašanās Kijevā Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili paziņoja: "Šī galotņu apspriede liecina, ka mēs darbojamies kopīgi. Sašķelti mēs esam vāji, bet kopā mēs varam pārvarēt visas grūtības."

Azerbaidžānas līderis Ilhams Alijevs zināmā mērā stāv atstatu no pārējiem, jo nav izvirzījis mērķi pievienoties ES un NATO, kaut arī viņš apliecinājis zināmu gatavību sadarboties ar ASV militārajā jomā.

Viņa līdzdalībai otrdienas apspriedē piešķirta izšķiroša nozīme, jo caur viņa valsti iet galvenais alternatīvais maršruts enerģijas eksportam no Kaspijas jūras, apejot Krievijas teritoriju.

"Mēs ceram, ka šī apspriede dos spēcīgu stimulu attīstībai," pēc ierašanās paziņoja Alijevs.

Gruzijas ārlietu ministrs Gela Bežuašvili žurnālistiem izteicās, ka GUAM veidojas laikā, kad Krievijas vadītā Neatkarīgo Valstu Savienība (NVS), kurā ietilpst 12 bijušās padomju republikas, aizvien vairāk zaudē virzienu. "Mēs nebūsim konkurenti, jo NVS tagad ir neefektīva organizācija," viņš teica.

Gan Gruzija, gan Ukraina izskatījušas iespēju izstāties no NVS, pat Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir atzinis, ka tās loma mazinās.

Ukrainas amatpersonas izteikušās, ka līdz ar enerģijas piegādes dažādošanu GUAM galotņu apspriedes darba kārtībā iekļautas arī ciešākas attiecības ar ASV un paņēmieni, kā atrisināt etniskos konfliktus, kas pārņēmuši Gruziju, Azerbaidžānu un Moldovu.

GUAM grupējums izveidots 1997.gadā, bet pēdējā laikā Ukraina mēģina paplašināt tā darbību un profilu. Politiskie analītiķi to raksturo kā mēģinājumu iegūt šī reģiona uz Rietumiem orientētas līderes lomu.

Krievijas laikraksts "Kommersant" savā komentārā raksta, ka Maskava, iespējams, izmantos visas tās rīcībā esošās sviras, lai atgrieztu Azerbaidžānu savā ietekmes sfērā, un var piedāvāt tai dalību tādās drošības struktūrās kā Maskavas un Pekinas vadītajā Šanhajas Sadarbības organizācijā.

"Maskava nevar mierīgi noraudzīties, kā ES un ASV izmanto GUAM, lai nodrošinātu gāzes piegādi no Kaspijas reģiona," raksta "Kommersant", "taču, spriežot no Alijeva pirmdienas izteikumiem, pagaidām Rietumi ir uzvarējuši šajā cīņā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!