Foto: AFP/Scanpix
Otrdien no Kanaveralas zemes raga Floridā ar raķeti "Falcon 9" palaists kosmosa kuģis "Dragon". Kompānijai "SapceX" piederošais "Dragon" ir pirmais privātais kosmosa kuģis, kurš dodas uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), lai nogādātu tur nepieciešamās rezerves, vēsta laikraksts "The Telegraph".

Izmēģinājuma lidojums, kurā paredzēta arī kuģa savienošanās ar SKS, paredzēts lai pārliecinātos par to, ka privātā industrija var nodrošināt ASV piekļuvi SKS pēc tam, kad ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) pagājušajā gadā beidza ekspluatēt savu vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu floti.

Kosmosa kuģī nav cilvēku, bet seši astronauti jau atrodas SKS, lai palīdzētu kuģim savienoties ar staciju nosūtīto krājumu izkraušanai un uz Zemi sūtāmas kravas iekraušanai.

Kuģa starts bija paredzēts jau sestdien, bet pēdējā mirklī to atcēla, konstatējot tehniskas problēmas dzinējā.

Kalifornijas kompānija "SpaceX" 2010. gada jūnijā veiksmīgi izmēģināja savu raķeti "Falcon 9", bet tā paša gada decembrī palaida kosmosa kuģi "Dragon", kļūstot par pirmo komerciālo uzņēmumu, kas nosūtījis kuģi kosmosā un atpakaļ.

"Dragon" paredzēts vairākkārtējai izmantošanai, tajā var vest gan kravu, gan atrasties līdz septiņiem cilvēkiem. "SpaceX" ar NASA ir noslēgusi 1,6 miljardu dolāru vērtu līgumu par transporta un apgādes pakalpojumiem uz SKS.

Kopš ASV 2011. gadā pārtrauca izmantot savus kosmosa kuģus, vienīgā iespēja piekļūt SKS bija ar Krievijas palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!