Foto: Reuters/Scanpix

Uzbekistānas austrumos esošajā Fergānas vilajetā vietējiem zemniekiem reģionālā vara pavēlējusi līmēt kokvilnas kodaļas atpakaļ pie stublājiem, lai radītu iespaidu par bagātīgu ražu. Tas esot darīts, lai sajūsminātu premjeru Šavkatu Mirzijaevu, kuram bija paredzēts braukt vizītē, raksta "Radio Brīvā Eiropa".

Par šo gadījumu medijam pastāstījuši anonīmi vietējie iedzīvotāji, stāstīto apliecinot ar telefonā uzņemtām fotogrāfijām. Kopumā vismaz 400 Šahartepas ciema iedzīvotāji septembra pēdējās dienās tika norīkoti uz lauka līmēt kodaļas gar galveno ceļu, pa kuru bija jābrauc premjera konvojam.

"Vairākiem bija kokvilna jāsajauc ar līmi, citi no masas taisījuši bumbiņas, bet vēl citi - kokvilnas kodaļas stiprināja pie stublājiem pirmajās rindās gar ceļu," procesu apraksta kāds vietējais iedzīvotājs. Tikmēr simtiem citu cieminieku bijuši norīkoti uzslaucīt ceļu.

"Kad jautāju, kāpēc viņi līmē kodaļas pie stublājiem, viņi norādīja, ka, acīmredzot, premjerministrs brauc, un visam jāizskatās labi," "Radio Brīvā Eiropa" atstāstījis kāds vietējais iedzīvotājs. "Spriežot pēc viņu lielā ātruma, šie zemnieki pie šādām falsifikācijām jau bija pieraduši," viņš secinājis.

Šie cilvēki līmēt kodaļas ieradušies, pametot savus darbus, jo tā licis vietējā ciema vadītājs. Viņa vārds gan netika atklāts, jo ierēdņu kritika Uzbekistānā nav pieļaujama un var tikt sodīta ar arestu.

Vēlāk gan izrādījies, ka ieguldītais darbs ir bijis velts, jo premjers izvēlējies citu ceļu.

Līdzīgi gadījumi reģionā fiksēti arī iepriekš. Fergānā kokvilna pie stublājiem līmēta arī 2009. gadā pirms prezidenta Islama Karimova vizītes, bet šī gada pavasarī prezidentu sagaidīja ar mākslīgiem ziediem izrotāti koki.

Savukārt kaimiņvalstī Tadžikistānā tiek uzpostas visu valsts un privāto ēku fasādes ikreiz, kad pie speciāli atlasītiem vietējiem iedzīvotājiem gar tām plānots doties prezidentam Emomali Rahmonam.

Šī prakse bija izplatīta Padomju Savienībā un iepriekš Krievijas Impērijā, kur radies visā pasaulē labi pazīstamais jēdziens "Potjamkina sādža" apzīmējot vietas, kurās pirms amatpersonu vizītēm tiek sakoptas fasādes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!