Uzbekistānas ziemeļrietumos atrasts pārakmeņojies 800 miljonus gadu veca koka stumbrs, un tas varētu sniegt daudz informācijas par attiecīgā perioda augu valsti Vidusāzijā, pirmdien paziņoja Uzbekistānas zinātnieki.
Stumbrs, kurš ir divus metrus augsts un kura diametrs ir 33 centimetri, pārogļojies vulkāna izvirduma rezultātā, un tas tika atrasts izrakumu laikā ar fosilijām bagātajā Sultāna Uvaisi kalnu grēdā pie Amudarjas upes.

"Sultāna Uvaisi kalnu grēdu pasaules paleontologi labi pazīst, un tur ir atrastas daudzas dinozauru atliekas," Uzbekistānas pētnieks Azimbojs Sadullajevs pastāstīja aģentūrai AFP.

Pirms šī stumbra atrašanas zinātniekiem nebija nekādu atklājumu, kas varētu vēstīt par to, kādi augi varēja tur augt pirms 100 līdz 150 miljoniem gadu," viņš sacīja pa tālruni no Horezmas apgabala.

Koka paraugs nosūtīts kodolfiziķiem turpmākas izpētes veikšanai un precīza vecuma noteikšanai, sacīja Sadullajevs, kurš vada Horezmas Mamuna akadēmiju.

Šīs 10.gadsimtā dibinātās akadēmijas zinātnieki tagad izstrādā jaunas augu šķirnes, kas spētu attīstīties ar sāli pārbagātajā un vides ziņā izpostītajā zemē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!