Foto: Reuters/Scanpix

Prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas Uzbekistānā notiks 4. decembrī, piektdien paziņoja Uzbekistānas Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Mirza Ulugbeks Abdusalomovs.

Brīfingā Taškentā viņš teica, ka no 30. septembra līdz 20. oktobrim notiks kandidātu reģistrācija.

Prezidenta pirmstermiņa vēlēšanas tiek rīkotas tādēļ, ka miris līdzšinējais prezidents Islāms Karimovs. Viņš bija Uzbekistānas prezidents kopš 1990. gada un savas varas gados izveidoja valstī autoritāru režīmu.

Domājams, ka režīma atbalstītais kandidāts prezidenta vēlēšanās būs pašreizējais prezidenta pienākumu izpildītājs un premjerministrs Šavkats Mirzijojevs. Uzbekistānas parlaments Mirzijojevu, kurš ir premjers kopš 2003. gada, par prezidenta pienākumu izpildītāju apstiprināja trešdien. Lai gan saskaņā ar konstitūciju par prezidenta pienākumu izpildītāju bija jākļūst parlamenta augšpalātas priekšsēdētājam Nigmatillam Juldaševam, viņš no tā atteicās.

Karimova varas gados Uzbekistānā notikušās vēlēšanas rietumvalstis nav atzinušas par brīvām un godīgām. Opozīcijas politiskie spēki valstī netiek reģistrēti, un maz ticams, ka arī šajās prezidenta vēlēšanās varēs kandidēt kāds pārstāvis no opozīcijas.

Prezidenta amata termiņš ir pieci gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!