Foto: Reuters/Scanpix

Uzbekistāna uz kaimiņvalstī Kirgizstānā esošo Ungartepas kalnu netālu no tās robežas nosūtījusi policijas helikopterus, tā pastiprinot tur jau izveidotās pozīcijas.

Pirmais uzbeku policijas helikopters nelielajā kalnā ieradās 22. augustā. Īsi pēc tam uzbeki aizturēja un par nelegālu uzturēšanos šajā vietā apsūdzēja četrus kirgīzu komunikāciju kompāniju darbiniekus, kuri apkalpojuši kalnā esošo pārraides staciju. Kirgīzu robežsardze ziņo, ka piektdien, 2. septembrī, otrs uzbeku helikopters "Mi-8" nogādājis dzeramo ūdeni 15 līdz 20 kalnā izvietotajiem Uzbekistānas policistiem, vēsta "Eurasianet.org".

Jau šī gada martā pie Ungartepas kalna robežu pārkāpa ap 40 uzbeku karavīri ar diviem bruņutransportieriem, bet toreiz viņi pēc šī manevra atgriezās savā valstī.

Kirgizstāna uz apvidu nosūtījusi papildspēkus, lai tādējādi piespiestu uzbeku policiju pamest kalnu un atbrīvot apcietinātos cilvēkus, bet pagaidām tam nav bijuši panākumi.

Uzbeki paziņojuši, ka pozīcijas saglabās līdz brīdim kad Kirgizstāna aizvāks savus kontrolpunktus no Kasan-Saja ūdens rezervuāra apkārtnes. Šis rezervuārs atrodas Kirgizstānā, taču uzbeki to uzskata par savu, norādot, ka padomju gados to uzbūvējuši un kopš tā laika uzturējuši. Šis baseins ir nozīmīgs ūdens avots pārapdzīvotajā Fergānas ielejā.

Saspringtā robežsituācija radījusi domstarpības arī Kirgizstānas politiķu un aktīvistu vidū. Bažas rada arī ziņas, ka jaunu vīriešu grupējumi reģionā gatavojoties uz savu galvu atbrīvot uzbeku apcietinātos kirgīzu komunikāciju uzņēmumu darbiniekus, riskējot izraisīt plašāka mēroga konfliktu.

Tāpat neskaidrību par konflikta potenciālo attīstību pastiprina skaidra Uzbekistānas līdera neesamība. Jau ziņots, ka līdzšinējais valsts prezidents Islams Karimovs, kurš varu savās rokās turēja 27 gadus, mūžībā aizgāja piektdien, bet sestdien notika viņa bēres.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!