Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs, bijušais komunistu vadītājs, kurš vadījis bijušo Padomju Savienības valsti kopš neatkarības atgūšanas, svētdienas prezidenta vēlēšanās diezgan droši varētu gūt vēlētāju atbalstu un palikt amatā arī trešo prezidentūras termiņu, raksta AP.
Analītiķi uzskata Karimova valdību par vienu no represīvākajām no Centrālāzijas bijušajām padomju republikām. Enerģijas resursiem bagātais reģions ir sāncensības iemesls starp ASV, Ķīnu un Krieviju.

Vēlēšanas notiek pēc Karimova aktīvas vēršanās pret neatkarīgajām politiskajām un reliģiskajām kustībām – opozīcijas līderi un disidenti tikuši ieslodzīti cietumos, nogādāti psihiatriskajās slimnīcās un bijuši spiesti bēgt no valsts.

Televīzijas uzrunā šī mēneša sākumā Karimovs noraidīja kritiku saistībā ar vēlēšanām, norādot, ka tās tiks rīkotas saskaņā ar konstitūciju un atbildīs starptautiskajiem standartiem. Uzrunā viņš aicināja iedzīvotājus "izrādīt politisko briedumu", kā arī netieši norādīja, ka viņš sagaida lielu atbalstu savai kandidatūrai.

Abas iepriekšējās prezidenta vēlēšanas 1991. un 2000.gadā starptautiskie novērotāji nav atzinuši par godīgām un caurspīdīgām. Vairākos referendumos un valdības balsojumos prezidents ir pagarinājis savu prezidentūras termiņu. Novembrī Centrālā Vēlēšanu komiteja apstiprināja Karimovu kā prezidenta amata kandidātu, kaut arī kritiķi norāda, ka saskaņā ar konstitūciju viens un tas pats cilvēks prezidenta amatā var atrasties tikai divus termiņus pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!