Uzbekistānas autoritārais prezidents Islams Karimovs, kurš pirms dažām dienām piedzīvoja smagu insultu, ir miris, atsaucoties uz trīs diplomātiskiem avotiem, ziņo aģentūra "Reuters".

"Jā, viņš ir miris," viens no avotiem teicis "Reuters". Uzbekistānas valdība, kura iepriekš piektdien paziņoja, ka prezidenta veselības stāvoklis ir kritisks, šīs ziņas nav komentējusi.

Lai gan oficiāla paziņojuma par Karimova nāvi nav, piektdien līdzjūtību izteicis Turcijas premjers Binali Jildrims. “Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs ir miris. Lai Allahs dod mieru viņa dvēselei. Turcijas Republikas vārdā izsaku Uzbekistānas tautai dziļu līdzjūtību,” politiķa teikto televīzijas tiešraidē citē “RIA Novosti”. Premjers nav norādījis, no kurienes viņš saņēmis tādu informāciju.

Tikmēr “Reuters” rīcībā esošā informācija liecina, ka Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs ātrāk pārtraukšot savu vizīti Ķīnā un sestdien lidošot uz Uzbekistānu.

Spekulācijas par Karimova nāvi stiprina ziņas, ka prezidenta dzimtajā pilsētā Samarkandā ir slēgts centrs un tiek slaucītas ielas, un galvenajā laukumā 1. septembrī notikuši celtniecības darbi. Tāpat aktivitāte novērota pie pilsētas mošejas.

Uz Samarkandu arī devies Uzbekistānas premjers Šavkats Mirzijaevs, RFE/RL uzzināja no avotiem drošības iestādēs.

Uzbekistānas valdība 28. augustā, neprecizējot iemeslus, paziņoja, ka 78 gadus vecais Karimovs ir hospitalizēts. Viņa veselības stāvokļa novērtēšanai un ārstniecībai būs nepieciešams "noteikts laika sprīdis", atklāja valdība.

Ņemot vērā Uzbekistānā valdošo stingri autoritāro režīmu un kontroli pār medijiem, informācijas par prezidenta veselības stāvokli šajās dienās bija maz, pat nacionālajā televīzijā par to nebija izvērstu sižetu. Arī iepriekš informācija par līdera veselības stāvokli tika pielīdzināta valsts noslēpumam.

Informācijas trūkums pēdējās dienās veicināja neziņu un baumas par Karimova patieso stāvokli. Opozīcijas avoti pat ziņoja, ka Karimovs ir miris. To, atsaucoties uz avotiem Uzbekistānas valdībā, noliedza Krievijas ziņu aģentūras.

Nākamajā dienā vairāk informācijas sniedza prezidenta ģimenes locekļi. Karimovam konstatēts asinsizplūdums smadzenēs, sociālajos tīklos paziņoja 78 gadus vecā līdera jaunākā meita Lola Karimova-Tillajeva.

Vēlāk tapa zināms, ka Taškentā atcelti 1. septembrī ieplānotie Uzbekistānas Neatkarības dienas pasākumi, kuros bija jāpiedalās Karimovam.

Trešdien Karimova meita sociālajos tīklos paziņoja, ka sabiedrības atbalsts palīdz viņas tēvam atveseļoties. Savukārt piektdien 2. septembrī Uzbekistānas valdība paziņoja, ka prezidenta veselības stāvoklis ir kritisks.

Karimovs bijušo PSRS republiku vada jau vairāk nekā 25 gadus. Viņš ir pirmais un vienīgais Uzbekistānas prezidents kopš PSRS sabrukuma. Karimova izveidoto režīmu cilvēktiesību aizstāvji sauc par vienu no represīvākajiem pasaulē.

Tiek uzskatīts, ka tūkstošiem Karimova oponentu atrodas cietumos, valstī plaši izplatītas spīdzināšanas, tiesu sistēma nav neatkarīga un vārda brīvība ir ierobežota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!