Uzbekistānas tiesa trešdien deva rīkojumu slēgt ASV bezpeļņas palīdzības organizācijas "Crosslink Development International" pārstāvniecību, apsūdzot to Uzbekistānas likumu pārkāpšanā.
Taškenta aizvien biežāk vēršas pret rietumvalstu finansētām organizācijām un ārvalstu medijiem, kopš ASV un Eiropas valstis to kritizējušas par vardarbīgu sacelšanās apspiešanu Andižānā, kur saskaņā ar cilvēktiesību aizstāvības organizāciju un aculiecinieku teikto drošības spēki pērn nošāva 500 līdz 1000 cilvēku, lielākoties civiliedzīvotājus. Savukārt Uzbekistānas prezidents Islams Karimovs uzsvēris, ka Andižanā dzīvību zaudējuši 187 cilvēki - teroristi un drošības spēku pārstāvji, kas piedalījušies "islāma kaujinieku puča" apspiešanā.

Kā tagad paziņojis Uzbekistānas Tieslietu ministrijas pārstāvis, lēmums par ASV bāzētās organizācijas slēgšanu balstīts uz atzinumu, ka tā "nav sniegusi nepieciešamo informāciju pa savām programmām, īstenojusi izglītības projektus bez speciālām atļaujām un izsniegusi kredītus skaidrā naudā, apejot bankas".

Kā vēsta interneta lapa "www.press-uz.info", "Crosslink Development International" arī tiek apsūdzēta, ka slepeni atbalstījusi kādu Uzbekistānā bāzētu kristiešu organizāciju.

Ziņu aģentūrai "Reuters" nav izdevies iegūt "Crosslink Development International" Taškentas biroja komentārus par šo tiesas lēmumu.

Kā organizācija norāda savā mājaslapā, tās darbības mērķis ir palīdzēt Uzbekistānas iedzīvotājiem risināt problēmas, kas saistītas ar pārtikas apgādi, veselību, ūdens kvalitāti un vides situāciju.

Tā arī palīdzējusi attīstīt Uzbekistānā mazos uzņēmumus un dažus no saviem projektiem īstenojusi sadarbībā ar ASV Starptautiskās attīstības aģentūras un ASV vēstniecību.

Kopš asiņainajiem Andižanas notikumiem Uzbekistāna izraidījusi ASV spēkus no savas gaisa kara spēku bāzes un slēgusi vairākas ārvalstu finansētas nevalstiskās organizācijas, kā arī ANO Bēgļu aprūpes komisariāta un radiostacijas "Brīvība" pārstāvniecības.

Britu raidsabiedrība BBC šogad slēdza savu biroju Uzbekistānā pati, norādot, ka tās darbinieki izjutuši varas iestāžu spiedienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!