Novecošanas institūta speciāliste Sjūzena Reznika un viņas kolēģi pētījumā pārbaudīja datus par 574 vīriešiem vecumā no 32 līdz 87 gadiem. Pētījuma dalībniekiem mērīja 'brīvā' testosterona līmeni asinīs. Brīvais testosterons nav saistīts ar olbaltumvielu, tādēļ spēj mijiedarboties ar smadzeņu šūnām un, iespējams, tās aizsargāt.

19 gadus ilgušajā pētījumā 54 vīriešiem diagnosticēja Alcheimera slimību - neārstējamu kaiti, kas izraisa atmiņas problēmas un noved pie letāla iznākuma.

Pētnieki konstatēja, ka augstāks 'brīvā' testosterona līmenis varētu vīriešus pasargāt no Alcheimera slimības. 'Brīvā' testosterona līmeņa pieaugums asinīs par katriem 50 procentiem nodrošināja attiecīgi ik par 26 procentiem mazāku iespēju kļūt par šīs slimības upuri.

Līdz ar lielāku vecumu, testosterona līmenis parasti samazinās. Taču ar Alcheimera slimību vēlāk saslimušajiem vīriešiem testosterona līmenis bija dramatiski krities zem līmeņa, kas tiek uzskatīts par normālu. Ar Alcheimera slimību saslimušajiem vīriešiem pētījuma beigās bija divreiz zemāks testosterona līmenis nekā viņu veselajiem kolēģiem.

Dažos gadījumos testosterona līmeņa kritumu fiksēja jau 10 gadus pirms Alcheimera slimības diagnosticēšanas.

Taču Čikāgas Alcheimera asociācijas pārstāvis Sems Gandijs un arī citi uzskata, ka patiesā situācija varētu izrādīties daudz sarežģītāka. Iespējams, līdzīgā veidā smadzenes var aizsargāt arī estrogēns, ko nesenā pētījumā saistīja ar lielāku risku vecākām sievietēm sasirgt ar plānprātību.

Ap 800 000 vīriešu ASV lieto testosteronu cerībā, ka dzimumhormoni palīdzēs atjaunot panīkušo dzimumtieksmi un uzlabos atmiņu. Taču arī tas ir riskanti, jo dzimumhormonus saista ar lielāku triekas un prostatas vēža risku.

Arī Reznika norādīja, ka neiesaka vīriešiem lietot testosteronu kā aizsardzības līdzekli pret Alcheimera slimību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!