Āzijas finansu tirgi, kuros izraisījis sajukumu teroristu uzbrukums ASV, ziņo par ievērojamiem zaudējumiem. Kamēr ASV finansu tirgi būs slēgti arī trešdien, Eiropā tirdzniecība notiek, taču tiek ierobežotas operācijas ar ASV uzņēmumu akcijām. Krasi kritušās akciju cenas Japānā un Honkongā, bet tirdzniecība Dienvidkorejā tika pārtraukta dažās minūtēs, kad tika reģistrēti vienā dienā pieļaujamie maksimālie zaudējumi.
Tikmēr investori strauji pārorientējās uz zeltu un vērtspapīriem, kas ir tradicionālās miera ostas krīžu laikā, bet politiskā nestabilitāte izraisīja krasu naftas cenu kāpumu. Āzijas tirgos jau apturēta tirdzniecības ar naftu.

ASV finansu tirgi būs slēgti arī trešdien. Dažas galvenās tirdzniecības vietas atradās sabrukušā Pasaules Tirdzniecības centra divos torņos, bet Volstrīta atrodas tikai dažus kvartālus no tā.

Pasaules galvenās centrālās bankas sola nekavējoties rīkoties, lai nodrošinātu finansiālo stabilitāti.

ASV centrālajai bankai (Federālajām rezervēm) citu starpā nekavējoties pievienojās Japānas Banka, Eiropas Centrālā banka un Šveices varas iestādes, solot nodrošināt pietiekamu "likviditāti", lai garantētu pasaules ekonomikas funkcionēšanu. Tas nozīmē, ka kompānijām un valdībām būs pietiekami daudz lētu kredītu, lai tās varētu funkcionēt, investēt un izvairīties no globālas lejupslīdes.

Volstrīta finansu institūcijas trešdien būs slēgtas jau otro dienu - kaut kas tāds notiek pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara.

Tomēr visur, kur notiek tirdzniecība ar akcijām un precēm, notikumi attīstās pēc viena modeļa - akciju cenas krītas un peļņu gūst vienīgi tās kompānijas, kuras ir saistītas ar aizsardzību, naftu un zeltu.

Honkongas akciju tirgus galvenais indekss kritās par vairāk nekā 10 procentiem, bet indekss NIKEI Tokijā noslīdēja par 5 procentiem, sasniedzot viszemāko līmeni 17 gados un noslīdot zem 10 000 punktu atzīmes pirmo reizi kopš 1984.gada.

Tokijā un Korejā aizkavējās fondu tirgu atvēršana, bet Seulā tirdzniecība tika pārtraukta, tiklīdz indekss kritās par 12,20 procentiem.

Tikmēr ASV dolāra kurss ir nedaudz nostabilizējies pēc krasā krituma attiecībā pret jenu, eiro un Šveices franku. Tirdzniecība rit pasīvi, jo dīleri aprobežojas ar atvērto pozīciju slēgšanu un klientu pasūtījumu izpildi.

Eiropas fondu tirgos otrdien pēc uzbrukuma tika reģistrēts krass kritums, kas Frankfurtē sasniedza 8,6%, Londonā - 5,7% un Parīzē - 7,4%.

Fondu tirgus vēsturnieks Davids Švarcs raidsabiedrībai "BBC News Online" teica, ka nav iespējams prognozēt uzbrukumu ekonomiskās sekas, jo tiem nav vēsturiska precedenta. "Pērlharbora notika svētdien, Persijas līča karš tika gatavots vairākus mēnešus. Finansu tirgi nekad nav pārdzīvojuši šādu šoku," viņš uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!