Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV militārie kiberresursi būs pieejami NATO, ceturtdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss, vienlaikus alianses sabiedrotie pauda nosodījumu Krievijas hakeru kiberuzbrukumam starptautiskajai Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW).

Matiss sacīja, ka uzbrukums OPCW liecina, ka kiberuzbrukmi ir kļuvuši "biežāki, sarežģītāki un postošāki".

"Tāpēc Savienotās Valstis, Apvienotā Karaliste, Dānija, Nīderlande un Igaunija piedāvās nacionālos kiberresursus, lai palīdzētu NATO cīnīties šajā svarīgajā jomā," žurnālistiem NATO dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmes gaitā sacīja Matiss.

ASV ministrs nevēlējās ieslīgt diskusijās par to, kādai būtu jābūt atbildei uz kiberuzbrukumu OPCW, norādot, ka "kiberjomā zobs pret zobu", iespējams, nav pareizākā pieeja, tomēr uzstāja, ka Kremlim ir jārēķinās ar sekām.

"Būtībā krievi tika pieķerti ar savām iekārtām, ar saviem cilvēkiem, kas to darīja, un viņiem ir jāsamaksā pēc rēķina. Viņi tiks saukti pie atbildības," sacīja Matiss.

"Mums mūsu valstu vidū ir plašs atbilžu loks, kas ir mūsu rīcībā."

ASV piedāvās kiberatbalstu NATO sabiedrotajiem nekavējoties, sacīja Matiss, tiesa gan, neatklājot tieši kādi resursi tiks piedāvāti.

Starptautiskā Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) ceturtdien pēc ziņu izskanēšanas par Krievijas hakeru uzbrukumu organizācijai paziņoja, ka tā kopš gada sākuma cieš no "pieaugošām kiberjomas aktivitātēm".

"OPCW pret savu informācijas sistēmu un tīklu drošību izturas ļoti nopietni," teikts OPCW paziņojumā. "Kopš 2018.gada sākuma organizācija ir novērojusi pieaugošas ar kiberjomu saistītas aktivitātes."

Kā ceturtdien paziņoja Nīderlandes Aizsardzības ministrija, Nīderlande aprīlī novērsusi Krievijas kiberuzbrukumu OPCW Hāgā un izraidījusi četrus krievu aģentus.

"OPCW izsaka pateicību Nīderlandei par tās īstenotajiem pasākumiem, un tā uzturēs kontaktus saistībā ar turpmāko procesa attīstību," teikts OPCW paziņojumā.

Kā ceturtdien skaidroja Nīderlandes aizsardzības ministre Anka Beilevelda, krievu aģenti autostāvvietā pie viesnīcas, kas atrodas blakus OPCW mītnei Hāgā, bija novietojuši ar elektronisko aparatūru piekrautu automašīnu nolūkā uzlauzt ķīmisko ieroču starptautiskās kontroles organizācijas datorsistēmu.

Ministre uzsvēra, ka Nīderlandes valdība uzskata šo gadījumu par ļoti uztraucošu.

Nīderlandes premjerministrs Marks Rute un Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pārmeta Krievijai globālo vērtību un noteikumu necienīšanu, mēģinot īstenot kiberuzbrukumu tādām starptautiskām institūcijām kā OPCW, kas cenšas atbrīvot pasauli no ķīmiskajiem ieročiem.

Aprīlī, kad šis incidents notika, OPCW izmeklēja Lielbritānijā notikušo uzbrukumu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai.

Nīderlandes amatpersonas norādīja, ka nav zināms, vai plānotais kiberuzbrukums bijis saistīts ar Skripaļa lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!