Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka aizvadītajā nedēļas nogalē notikušajos uzbrukumos Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem vainojama varētu būt Irāna, bet piebilda, ka nevēlas karu, raksta aģentūra "Reuters".

Irāna kategoriski noliegusi savu vainu uzbrukumos, kuri vērsti pret pasaulē lielāko jēlnaftas rūpniecības objektu un pēc kura strauji pakāpās naftas cenas. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās Jemenas hutu nemiernieki, kuri ir Irānas sabiedrotie.

Trampa kabineta pārstāvji, tostarp valsts sekretārs Maiks Pompeo un enerģētikas sekretārs Riks Perijs uzbrukumos vainojuši tieši Irānu. ASV prezidents norādīja, ka Pompeo un citi politiķi drīzumā dosies uz Saūda Arābiju. "Mums ir daudz opciju, bet šobrīd es uz tām neskatos. Mēs vēlamies precīzi noskaidrot, kas to izdarīja," iespējamo notikumu attīstību komentēja Tramps.

Saūda Arābijas kroņprincis Muhameds Bin Salmans apgalvojis, ka sestdienas uzbrukumos vainojama Irāna un aicinājis Apvienoto Nāciju Organizāciju palīdzēt veikt izmeklēšanu par notikušo.

Donalds Tramps pavēstīja, ka nav apsolījis aizsargāt Saūda Arābiju: "Nē, es saūdarābiem to neesmu apsolījis (..) Šis bija uzbrukums Saūda Arābijai, un tas nebija uzbrukums mums . Bet mēs viņiem noteikti palīdzētu."

Irānas prezidents Hasans Ruhani izteicies, ka uzbrukumu veikusi "Jemenas tauta", tādā veidā atriebjoties par Saūda Arābijas vadītās koalīcijas militāro operāciju karā pret hutu nemierniekiem Jemenā. "Jemenas tauta izmanto savas likumīgās tiesības aizstāvēties," paziņoja Islāma Republikas prezidents.

ASV-Irānas attiecības šobrīd ir ļoti sarežģītas. Par vienu no pašreizējā saspīlējuma iemesliem kļuva Trampa lēmums izstāties no 2015. gadā parakstītās Irānas kodolvienošanās. Šim lēmumam sekoja ekonomisko sankciju atjaunošana pret Teherānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!