Foto: AFP/Scanpix

19. decembra uzbrukumā Ziemassvētku tirdziņam Berlīnes centrā izmantotās kravas automašīnas automātiskās bremzēšanas sistēma palīdzējusi no nāves glābt daudzus cilvēkus, atsaucoties uz Vācijas medijiem, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Saskaņā ar vācu mediju rīcībā esošo informāciju jau pēc sadursmes ar pirmajiem tirdzniecības kioskiem iedarbojušās kravas mašīnas automātiskās bremzes, tādejādi neļaujot transportam ilgi turpināt ceļu pa apmeklētāju pilno tirdziņu.

Nolaupītajai kravas automašīnai iztriecoties cauri kioskiem, bojā gāja 12 un ievainojumus guva 49 cilvēki. Atbildību par uzbrukumu uzņēmās teroristu grupējums "Daesh", bet policija dzina pēdas aizdomās turētajam uzbrucējam – 24 gadus vecajam tunisietim Anisam Amri, kuru 23. decembrī nošāva policija Milānā.

Vācu mediji arī ziņo, ka pirms uzbrukuma Amri esot nosūtījis īsziņu ar tekstu: "Brāli, viss rit pēc plāna, kā to vēlas dievs. Es esmu mašīnā. Lūdzies par mani, brāli.".

Pagaidām nav zināms, vai šis ziņojums sūtīts personai, kuru policija aizdomās par saistību ar uzbrukumu arestēja trešdien. Prokuratūra uzskata, ka 40 gadus vecais tunisietis uzturēja sakarus ar Amri.

Polijā reģistrēto kravas automašīnu, ar kuru sarīkots uzbrukums, Amrī nolaupījis pirmdienas pēcpusdienā Berlīnē. Īstais automašīnas šoferis pēc traģēdijas ar durtām un šautām brūcēm miris tika atrasts auto salonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!