Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas cilvēktiesību aizstāvju organizācija "B'Tselem" trešdien nosodījusi valdības politiku Gazas konfliktā pagājušajā vasarā, paziņojot, ka lēmums sākt gaisa uzlidojumus dzīvojamām mājām un civilajai infrastruktūrai bija nelikumīgs saskaņā ar starptautiskajām tiesību normām.

Izraēlas valdība vēl nav atbildējusi uz "B'Tselem" ziņojumu, bet solījusi to darīt.

Konfliktā starp Izraēlu un Gazas joslas kaujiniekiem pagājušajā vasarā dzīvību zaudēja gandrīz 2200 palestīniešu, lielākoties civiliedzīvotāji, un 73 cilvēki Izraēlā, lielākoties karavīri. Karadarbība, kuru izraisīja kaujinieku sāktā masīvā Izraēlas teritorijas apšaude, ilga 50 dienas, noslēdzoties 26.augustā.

"B'Tselem" ziņojumā izpētīts liels skaits incidentu, kuros kopumā dzīvību zaudēja 606 palestīnieši.

Saskaņā ar ziņojumu vairums cilvēku, kas gāja bojā šajos incidentos, karadarbībā nepiedalījās un vairāk nekā 70% bija jaunāki par 18 gadiem, vecāki par 60 gadiem vai sievietes.

"B'Tselem" norādīja, ka Izraēlas politikā netika ievērota "militāra mērķa" definīcija, proti, tā bija pārāk plaša. Paplašināti uztverta tika arī definīcija par pieņemamiem "blakus zaudējumiem", un civiliedzīvotāji netika brīdināti, vai arī šie brīdinājumi bija nepietiekami vai neefektīvi.

Organizācija norāda, ka aculiecinieku sniegtās liecības atklājušas šausmīgu ainu.

Vienlaikus "B'Tselem" norādīja, ka cīņa pret islāmistu kustību "Hamas" un citiem grupējumiem blīvi apdzīvotajā Gazas joslā Izraēlai ir izaicinājums un Izraēlas iedzīvotāji tika apšaudīti.

Tomēr organizācijas ziņojumā uzsvērts, ka Izraēlai ir jāpakļaujas starptautiskajiem kara likumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!