Foto: AFP/Scanpix

SOFIJA, Aug 04, BNS/AFP - Pagājušajā mēnesī spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukums Bulgārijas Burgasas lidostā pret Izraēlas tūristiem tika sarīkots ārvalstīs, bet spridzeklis, visticamāk, tika izgatavots Bulgārijā, sestdien paziņoja Bulgārijas Iekšlietu ministrijas personāla vadītājs Kalins Georgjevs.

"Es droši varu teikt, ka uzbrukumu izplānoja, sagatavoja un īstenoja cilvēki, kas atrodas ļoti tālu no Bulgārijas," viņš teica intervijā laikrakstam "24 Časa".

"Viņi ierodas, rīkojas un aiziet," stāstīja ministrijas pārstāvis, neprecizējot, kas varēja būt nozieguma līdzzinātāji.

"Mēs arī nevaram runāt par tā dēvēto vietējo terorismu. Cilvēki, kas sagatavoja uzbrukumu, neizmantoja vietējās kriminālās struktūras kā loģistikas atbalstu," piebilda Bulgārijas Iekšlietu ministrijas pārstāvis.

Georgjevs gan atzina, ka, visticamāk, sprādzienbīstamā ierīce salikta tika Bulgārijā.

"Tās izgatavošanā nav nekā specifiska. Mūsu ekspertu vērtējumā, tā tika salikta kaut kur netālu, lai neapdraudētu to, kas pārvietotu aktivizētu paštaisītu sprādzienbīstamu ierīci," viņš klāstīja, norādot, ka bumbas sastāvdaļas ir likumīgi pieejams veikalos gan Bulgārijā, gan ārvalstīs. Tāpat nav atrastas kādam teroristu grupējumam raksturīgās paštaisīta spridzekļa izgatavošanas iezīmes.

Vairāk nekā divas nedēļas pēc uzbrukuma joprojām nav noskaidrota spridzinātāja pašnāvnieka personība, lai gan izmeklētāji ir izveidojuši spridzinātāja pašnāvnieka sejas attēlu, kurā redzama gados jauna vīrieša seja ar gaišu ādu, augstu pieri un īsiem brūniem matiem. Attēls iegūts ar datormodelēšanas palīdzību, rekonstruējot terorista pašnāvnieka seju, kas sprādzienā tika stipri bojāta.

Tāpat tiek meklēti viņa iespējamie līdzzinātāji. Noskaidrots, ka pirms uzbrukuma viņš viesnīcā bija ar kādu sievieti, kā arī tiek vēstīts, ka viņš darbojies kopā ar vēl vienu vīrieti.

Pagaidām nav zināms, vai uzbrucējs plānoja pats iet bojā vai arī notika negadījums. Tāpat tiek pieļauta iespēja, ka bumbu detonēja no attāluma.

"Kategoriski nevaru apstiprināt nevienu no pavedieniem, bet varu pateikt, ka viņš nebija tipisks pašnāvnieks uzbrucējs. Ir liela iespēja, ka viņš pats kļuva par savas kļūdas upuri," Georgjevs teica.

Par galveno izmeklēšanas uzdevumu Bulgārijas Iekšlietu ministrijas amatpersona nosauca uzbrucēja identitātes noteikšanu.

Bulgārijas prokuratūra pagājušajā nedēļā atklāja, ka aizdomas turētā personības noskaidrošanā sadarbojas ar Beļģijas, Lielbritānijas un Somijas varas iestādēm.

Laikraksts "24 Časa" sestdien vēstīja par iespējamo uzbrukuma saistību ar Libānu, bet izmeklētāji to pagaidām nav apstiprinājuši.

Jau ziņots, ka 18.jūlijā sprādzienā pie autobusa ar Izraēlas tūristiem Melnās jūras piekrastēs pilsētas Burgasas lidostā gāja bojā pieci Izraēlas pilsoņi un autobusa šoferis - Bulgārijas pilsonis, kā arī spridzinātājs, kura identitāte vēl nav noskaidrota. Tika ievainoti vairāk nekā 30 cilvēku, no kuriem trīs nopietni cietuši.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir paziņojis, ka teroraktu esot sarīkojis Libānas islāmistu grupējums " Hezbollah" ar Irānas atbalstu. Izraēla paziņoja, ka šis terorakts atbilst šablonam, pēc kāda rīkoti terorakti vai to mēģinājumi pret izraēliešiem arī Taizemē, Indijā, Gruzijā, Kenijā un Kiprā.

Irāna noliedz, ka būtu iesaistīta sprādziena sarīkošanā Bulgārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!