Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien apsūdzēja Irānu uzbrukumos diviem tankkuģiem Omānas līcī, paziņojot, ka incidentā ir visur redzamas Irānas pēdas.

"To izdarīja Irāna," intervijā konservatīvā telekanāla "Fox News" raidījumam "Fox & Friends" pavēstīja Tramps pēc ASV armijas izplatītā video, kurā redzams, kā Irānas Revolucionārā gvarde piebraukusi ar patruļkuteri pie Japānas tankkuģa un aizvāc neeksplodējušu magnētisko mīnu.

"Jūs zināt, ka viņi to izdarīja, jo jūs redzējāt kuteri," paziņoja Tramps. "Manuprāt, viena no mīnām neeksplodēja un laikam tāpēc uz tā visa ir redzamas Irānas pēdas." "Jūs redzējāt kuteri naktī, veiksmīgi mēģinot noņemt mīnu - un tas tika parādīts," norādīja Tramps.

Vienlaikus viņš noraidīja briesmas, ka Irāna varētu pildīt savus agrāk izteiktos draudus slēgt kuģošanai svarīgo Hormuza šaurumu. "Viņi to neslēgs. Tas netiks slēgts, tas netiks slēgts uz ilgu laiku un viņi to zina. Viņiem tas ticis pateikts ļoti stingros vārdos," sacīja Tramps.

ASV armija ceturtdien izplatīja videoierakstu, kurā esot redzams, kā Irānas Revolucionārā gvarde aizvāc neeksplodējušu magnētisko mīnu no Japānai piederošā naftas tankkuģa, kas ceturtdien Omānas līcī tika pakļauts uzbrukumam.

ASV Aizsardzības ministrijas Centrālais štābs, kas atbildīgs par operācijām Tuvajos Austrumos, izplatījis arī fotogrāfijas, kurās redzama pie kuģa korpusa piestiprinātā mīna pirms tās aizvākšanas.

Šādi attēli parasti tiek atzīti par slepeniem un netiek publiskoti, un to nodošana atklātībai acīmredzami liecina par Vašingtonas centieniem pārliecināt pasauli, ka par ceturtdien notikušajiem uzbrukumiem Japānai piederošajam kuģim "Kokuka Courageous" un Norvēģijai piederošajam tankkuģim "Front Altair" atbildīga ir Irāna.

Uz abiem kuģiem notika eksplozijas, kas lika komandām tos pamest un atstāt dreifējam ūdeņos starp Persijas līča valstīm un Irānu. Teherāna savu atbildību par šiem incidentiem kategoriski noliegusi.

ASV Centrālā štāba pārstāvis karaflotes kapteinis Bils Urbāns pavēstīja, ka Irānas Revolucionārās gvardes patruļkuģis novērots ceturtdienas pēcpusdienā, tuvojamies japāņu tankkuģim, un ticis nofilmēts, kā tā apkalpe aizvāc pie tā korpusa piestiprināto neeksplodējušo magnētisko mīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!