Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV bruņotie spēki izplatījuši video, sakot, ka tajā redzams, kā Irānas Revolucionārā gvarde no tankkuģa sāna aizvāc neeksplodējušu spridzekli, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Ceturtdien Omānas līcī notika uzbrukums diviem tankkuģiem. ASV notikušajā vainojusi Irānu, taču Islāma Republika apsūdzības ir noraidījusi.

Amerikāņi ziņojuši, ka video redzams, kā Irānas Revolucionārā gvarde “aizvāc neeksplodējušu spridzekli” no kuģa “Kokuka Courageous”. Tas esot noticis vairāk nekā astoņas stundas pēc uzbrukuma.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo izteicās: “Amerikas Savienotās Valstis secinājušas, ka Irāna ir atbildīga par uzbrukumiem.” “Šāds novērtējums veikts, pamatojoties uz izlūkdienestu informāciju, izmantotajiem ieročiem, nepieciešamā ekspertīzes līmeņa, kas vajadzīgs, lai īstenotu [šādu] operāciju, neseniem Irānas veiktiem uzbrukumiem kuģniecībai, kā arī faktu, ka nevienai citai grupai, kas darbojas šajā teritorijā, nav tādu resursu un prasmju rīkoties ar tik augstu sarežģītības pakāpi,” turpināja Pompeo.

ASV Centrālais štābs izplatījis arī fotogrāfiju (attēls zemāk), kurā it kā redzams minētais spridzeklis, kas vēlāk aizvākts no tankkuģa sāna. Kā atzīmē aģentūra "Reuters", šāda tipa fotogrāfijas ir grūti deklasificēt un fakts, ka tās ir izplatītas, apliecina ASV centienus parādīt Irānas vainu ceturtdien notikušajos uzbrukumos.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV pagaidu aizsardzības sekretārs Patriks Šanahans arī kritizēja Irānu, mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstot: "Irānas neizprovocētie uzbrukumi reģionā ir drauds starptautiskajai drošībai un mieram, un ir uzbrukums brīvai kuģošanai atklātās jūrās." Šanahans piebilda, ka ASV nevēlas konfliktu, bet Savienoto Valstu aizsardzības departaments aizstāvēs savus spēkus un intereses pasaulē.

Islāma Republika visas ASV apsūdzības kategoriski noraidījusi, nosaucot tās par "nepamatotām" un "Irānofobiskām". "Irāna kategoriski noraida ASV nepamatotos izteikumus saistībā ar 13. jūnijā notikušajiem tankkuģu incidentiem," teikts paziņojumā, kuru publicējusi Irānas misija Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs mikroblogošanas vietnē 'Twitter" pārmeta ASV apsūdzību izteikšanu bez pierādījumiem, kā arī diplomātijas sabotēšanu.

Otrs kuģis, kurš cieta ceturtdienas uzbrukumā, ir Norvēģijai piederošais "Front Altair". Uz šī kuģa notikuši trīs sprādzieni, vēstījusi Norvēģijas Jūras administrācija. Abi kuģi pēc uzbrukumiem tika evakuēti.

Incidents Omānas līcī noticis aptuveni mēnesi pēc tam, kad četriem tankkuģiem uzbruka netālu no Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) krastiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!