Foto: Reuters/Scanpix

Kopš 5.septembrī noslēgtā pamiera starp Ukrainu un austrumu reģionu separātistiem, kauju trokšņi valstī nav apklusuši, sevišķi sīvas sadursmes turpinās pie Doņeckas lidostas. Pilsētā regulāri dzirdami artilērijas šāvieni, bet no lidostas puses, kuru aizsargā Ukrainas karavīri, paceļas dūmu mutuļi.

Doņeckas lidosta tika pilnībā atjaunota uz 2012. gada Eiropas čempionātu futbolā, bet nu tās ēkas ir sagrautas un skrejceļi šāviņu sacaurumoti. 29. septembrī prokrievisko kaujinieku tanku uzbrukumā gāja bojā deviņi lidostas aizstāvji, bet 29 tika ievainoti.

Lai saprastu, kāpēc Doņeckas lidosta ir tik svarīga, lai par to tik sīvi cīnītos, ir jāatskatās uz Čečenijas karu 20. gadsimta deviņdesmitajos gados, kad Groznijas lidosta bija viens no galvenajiem Krievijas un čečenu karotāju konflikta punktiem, skaidro Ukrainas Krīzes mediju centrs.

Čečeni Groznijas lidostu sagrāba vēl pirms 1991. gada decembrī oficiāli pārstāja eksistēt Padomju Savienība. Tādā veidā čečenu separātisti izslēdza iespēju ātrai Krievijas karaspēka pārmešanai uz šo provinci.

Pēc čečenu panākumiem pirmajā karā ar Krieviju, Groznijas lidosta Maskavai bija nopietns traucēklis. Satiksmes mezgls kļuva par ievērojamu organizētās noziedzības balstu, uz kā lielā mērā balstījās Čečenijas vadība. Caur lidostu ar nesankcionētiem reisiem Čečenijā ieveda ieročus, narkotikas un kaujiniekus, raksta mediju centrs. No Čečenijas uz Krieviju plūda nekontrolēta kontrabanda.

Austrumukrainas konfliktam pamazām pārvēršoties par "iesaldēto konfliktu", Ukrainas politiķi neapšaubāmi ņem vērā Čečenijas scenārija atkārtošanās iespējamību, uzskata Krīzes mediju centrs. Pastāv nopietni riski teritorijām, kuras atrodas līdzās prokrievisko kaujinieku brutāli un noziedzīgi pārvaldītajām "valstīm".

Teritorijās, kuras pārvalda bruņoti cilvēki ar apšaubāmu pagātni un paranoisku attieksmi pret opozīciju, ir liela iespējamība organizētās noziedzības uzplaukumam. Doņeckas lidostas izmēra starptautisks gaisa satiksmes mezgls būtu vērtīgs ieguvums kaujinieku teritoriju kontrabandas kapacitātes celšanai, ar nekontrolētu ieroču, narkotiku un kaujinieku plūsmu destabilizējot citus Ukrainas reģionus.

Šāda scenārija iespējamība ir vien no ticamajiem iemesliem, kāpēc Ukrainas valdība turpina noturēt lidostu, lai gan izskanējušas ziņas, ka lidosta miera sarunu rezultātā varētu tikt nodota kaujiniekiem.

Doņeckas lidostas aizsargāšanai ir ne tikai stratēģiska nozīme - Ukrainas spēku klātbūtne kaujinieku kontrolētās Doņeckas nomalē -, bet arī taktiski apsvērumi, ņemot vērā, ka varētu rasties "iesaldētais konflikts".

Ukrainas valdībai vajadzētu skeptiski skatīties uz prokrievisko spēku piedāvājumiem mainīt lidostu pret citām teritorijām. Kontrole pār lidostu ne tikai nodrošina armijas klātbūtni pilsētā, bet arī var būt izšķiroša, lai novērstu nestabilitātes izplatīšanos citos Ukrainas reģionos, pausts Ukrainas Krīzes mediju centra paziņojumā.

Sava versija par Doņeckas lidostas nozīmi ir arī bijušajam Ukrainas Ārējā izlūkošanas dienesta vadītājam Nikolajam Malomužam. Lidostas nodošana pretiniekam radītu priekšnosacījumus, lai Krievijas puse tur izveidotu spēcīgu militāro bāzi, pagājušajā nedēļā televīzijā apgalvoja Malomužs, papildinot, ka Krievija lidostu grib ieņemt tuvākajās dienās.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome pirmdien paziņoja, ka lidostas skrejceļs joprojām ir piemērots smago lidmašīnu užņemšanai. 

Savukārt Militāri politisko pētījumu centra vadītājs Dmitrijs Timčuks stāstīja, ka kaujinieku kontrolētajās teritorijās pasliktinājusies kriminogēnā situācija, Krievijas noziedzīgie grupējumi nodarbojas ar automašīnu zādzībām un kontrabandu. Zagto automašīnu nogādāšanā uz Krieviju ar noziedzniekiem sadarbojas Krievijas armijas virsnieki, viņš norādīja.

Vēstīts, ka Doņeckas lidosta ir pēdējo nedēļu sīvāko kauju vieta starp prokrieviskajiem kaujiniekiem un Ukrainas armiju. Ukrainas karavīri ik dienu piedzīvo vairākus uzbrukumus un artilērijas apšaudes, lai gan formāli spēkā ir pamiers.

Pirmo reizi kaujinieki Doņeckas lidostā iebrukā maijā, kad konflikts Ukrainas austrumos vēl nebija izvērsies pilna mēroga bruņotā cīņā. Toreiz Ukrainas spēki separātistus no lidosta padzina. 

Naktī uz pirmdienu kaujinieki Doņeckas lidostai uzbrukuši divas reizes, ziņo "Korrespondent.net".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!