Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV cer, ka ANO Drošības padome izskatīs jautājumu par uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem un nolems rīkoties, paziņojusi augsta ranga ASV amatpersona, liekot noprast, ka ASV vēlas sankciju piemērošanu.

Atbildību par dronu triecieniem Saūda Arābijā uzņēmušies Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki, taču ASV uzskata, ka aiz tiem stāv Irāna. Amatpersona sacīja, ka Saūda Arābijai, kā cietušajai, jāuzņemas vadība lietas virzīšanā ANO Drošības padomē, bet ASV vispirms jāsagatavo informācija izplatīšanai.

Amatpersona norādīja, kā ASV skatījumā ANO Drošības padomei ir jāiesaistās. "Saūda Arābijai ticis uzbrukts, kam ir globālas sekas. ANO Drošības padome tika izveidota, lai reaģētu uz draudiem starptautiskam mieram un stabilitātei, un šis uzbrukums atbilst kritērijam," sacīja amatpersona. Amatpersona neatklāja, kādu rīcību centīsies panākt Drošības padomē, kur Krievijai un Ķīnai ir veto tiesības un kas bijusi kritiski noskaņota pret ASV vienpusēji piemērotajām sankcijām Irānai.

ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš ASV prezidents Donalds Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no 2015.gadā pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas, bet pārējās valstis, kas parakstījušas šo vienošanos, - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - ir centušās saglabāt vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!