Foto: AP/Scanpix/LETA

Francija, Lielbritānija un Vācija pirmdien nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, ka Irāna "ir atbildīga" par šomēnes notikušo uzbrukumu Saūda Arābijas naftas pārstrādes rūpnīcai, kas ievērojami samazinājis šīs valsts naftas ieguves apjomu.

"Ir skaidrs, ka Irāna ir atbildīga par šo uzbrukumu. Nav cita ticama izskaidrojuma. Mēs atbalstām notiekošās izmeklēšanas tālāku detaļu noskaidrošanai," teikts šo Eiropas valstu kopīgajā paziņojumā. Irāna ir noliegusi, ka būtu saistīta ar 14.septembrī notikušo uzbrukumu. Atbildību par to ir uzņēmušies Irānas atbalstītie Jemenas šiītu nemiernieki hutieši, bet ASV to apšauba un šajā uzbrukumā vaino Irānu.

Francijas, Lielbritānijas un Vācijas līderi uzsvēra, ka "turpina būt uzticīgi" 2015.gadā noslēgtajai kodolvienošanai ar Irānu, un aicināja šo valsti "pilnīgi ievērot savas saistības saskaņā ar to". "Mēs atkārtojam savu pārliecību, ka ir pienācis laiks Irānai pieņemt sarunas par ilgtermiņa ietvaru tās kodolprogrammai, kā arī par jautājumiem, kas saistīti ar reģionālo drošību, tai skaitā tās raķešu programmu," teikts paziņojumā.

Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs reaģēja uz šo valstu kopīgo paziņojumu, sakot, ka tās atdarina Vašingtonas retoriku pret Irānu. "Nekādu jaunu vienošanos pirms pašreizējās [vienošanās] ievērošanas," Zarifs rakstīja tviterī no Ņujorkas. Viņš piebilda, ka Eiropai ir "jāveido neatkarīgs ceļš".

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons jau pirms šī kopīgā paziņojuma apsūdzēja Teherānu, ka tā stāv aiz nesenajiem uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem. Viņš ar šiem iztekumiem nāca klajā ceļā uz Ņujorku, kur viņam paredzēts tikties ar Irānas prezidentu Hasanu Ruhani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!