Foto: AFP/Scanpix/LETA

ANO aicina uz mēnesi apturēt Sīrijas asiņaino konfliktu, lai ļautu mediķiem un palīdzības organizāciju brīvprātīgajiem aprūpēt slimos un ievainotos, ņemot vērā pieaugošos vardarbības apmērus un aizvien jaunas ziņas par ķīmiskajiem uzbrukumiem, raksta "Vice".

Septiņu gadus ilgušais pilsoņkarš ir iegājis "ekstrēmā posmā", un civiliedzīvotāji piedzīvos smagas sekas, ja drīz nesaņems palīdzību, norāda ANO. "Uzbrukumu mērogs un mežonība ir dramatiski pieauguši," teikts ANO Sīrijas izmeklēšanas komisijas ziņojumā, īpaši norādot uz Austrumgutā un Idlibas reģionā notiekošajām cīņām. Komisija arī saņēmusi un izmeklē ziņojumus, ka abos reģionos uzbrukumos izmantots šķidrs hlorīns.

Sīrijas un Krievijas gaisa spēki turpina bērt aviācijas bumbas un ar artilēriju apšaudīt aptuveni 400 000 cilvēku apdzīvoto un pilnībā ielenkto Austrumgutas apgabalu Sīrijas galvaspilsētas Damaskas pievārtē. Pēdējā operācija notiek jau sesto nedēļu bez pārtraukuma, un šo otrdien vien tajā nogalināti aptuveni 60 civiliedzīvotāji, un vēl aptuveni 100 ievainoti.

Pirmdien ASV apsūdzēja Sīrijas valdību, ka tā jau sesto reizi 30 dienu laikā izmantoja ķīmiskos ieročus, kā arī brīdināja uz pretreakciju, ja tas notiks vēlreiz. Tiesa, ASV neizpauda, kāda varētu būt pretreakcija pret Krievijas un Irānas balstīto režīmu. Pērn pavasarī ASV ar "Tomahawk" raķetēm bezprecedenta uzbrukumā daļēji iznīcināja vienu Sīrijas Gaisa spēku bāzi.

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija nosodīja Krieviju par ļaušanu Sīrijai izmantot ķīmiskos ieročus un kārtējo reizi brīdināja, ka ASV "neatkāpsies no savām saistībām rīkoties".

Preses aģentūru "Reuters" un AFP fotogrāfu trešdien, 7. februārī, Austrumgutā uzņemtie kadri:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!