No 160 000 vīna korķiem būvētu kuģi nedēļas nogalē gatavojas palaist vienā no Portugāles slavenākajām upēm, piektdien paziņoja kuģa būvētāji no ASV. Viens no bijušā prezidenta Bila Klintona runu rakstītājiem, Džons Polaks, paziņoja, ka septiņus metrus garais kuģis ir bijis viņa mūža sapnis, un pie tā tapšanas ir strādāts tūkstošiem stundu.
"Es krāju korķus 30 gadus, lai to izdarītu," sacīja 36 gadus vecais Polaks. Viņš un Vašingtonas arhitekts Gārts Goldšteins uzsvēra, ka, viņuprāt, šis ir pirmais kuģis, kas gatavots tikai un vienīgi no korķiem.

Viņi gatavojas palaist 1150 kilogramus smago kuģi svētdien Doru (Dvero) upē Portugāles ziemeļos, netālu no robežas ar Spāniju. Brauciens ar kuģi pa Doru upi paredzēts 265 kilometru garumā un ilgs 10 dienas.

30 gadus vecais Goldšteins un Polaks divus gadus lauzīja galvu, kā no tūkstošiem korķu uzbūvēt kuģi. G alu galā tapa divus metrus augsts priekšgals, kas atgādina vikingu kuģi, V-veida pakaļgals, koka klājs un masts. Ir arī divi airu pāri.

Polaks daudzu gadu laikā bija sakrājis ap 70 000 korķu, no kuriem daudzus ieguvis Vašingtonas restorānos un bāros. Portugāle ir pasaulē lielākā korķa ražotāja. Piegādātājuzņēmums "Cork Supply USA" arī ziedoja korķus kuģa pabeigšanai, kā arī palīdzēja tos atvest no Vašingtonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!