Foto: AFP/Scanpix

Gaisa triecienos Sīrijas ziemeļos nogalināti vismaz 25 džihādistu grupējuma "Jabhat Fateh al-Sham" (bijušais "Al Nusra") kaujinieki, tostarp augsta ranga grupējuma locekļi, atsaucoties uz aktīvistu paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Londonā bāzētā aktīvistu grupa "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" (SOHR) norāda, ka tai nav izdevies noteikt, kura no iesaistītajām pusēm – Krievija vai ASV vadītā koalīcija – veikusi minēto uzlidojumu Idlibas provinces Sarmadas pilsētiņā.

US coalition warplanes carried out multiple airstrikes against a facility said to belong to Jabhat Fatah al-Sham (Nusra) in Sarmada #Syria pic.twitter.com/0y0GzUpRAY— Michael Horowitz (@michaelh992) January 3, 2017

Starp bojāgājušajiem džihādistiem ir grupējuma "Jabhat Fateh al-Sham" vadošie biedri, kuri uzlidojuma laikā bija sapulcējušies uz sanāksmi, norāda SOHR. Vēl daudzi kaujinieki esot ievainoti.

"Jabhat Fateh al-Sham" runasvīrs Abu Anass Šami paziņojumā norāda, ka uzlidojumu veikusi ASV vadītā koalīcija.

Grupējums "Jabhat Fateh al-Sham" iepriekš bija zināms kā starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" atzars "Al Nusra", taču jūlijā kaujinieki paziņoja, ka sarauj saites ar "Al Qaeda" un nomainīja organizācijas nosaukumu.

Džihādisti pašlaik darbojas Idlibas provincē, kas ir galvenais pret valdību karojošo nemiernieku cietoksnis pēc Alepo zaudēšanas decembrī.

"Jabhat Fateh al-Sham" un teroristu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") nav iekļauti ar Krievijas un Turcijas starpniecību panāktajā pamiera līgumā, kurš stājās spēkā 30. decembrī.

Saskaņā ar šo vienošanos nākamais solis ir miera sarunu organizēšana Kazahstānā. Lai gan pamiers lielākoties tiekot ievērots, vairākas nemiernieku grupas ir paziņojušas, ka aptur gatavošanos miera sarunām, par pamatojumu tam minot "daudzus lielus pārkāpumus" no Sīrijas valdības un tās sabiedroto puses.

Sīrijas konflikts sākās 2011. gadā, kad bruņotās sadursmēs pārauga plaši tautas protesti, kuros tika pieprasīta prezidenta Bašara al Asada atkāpšanās.

Kara laikā valstī nostiprinājās arī dažādi radikālo islāmistu grupējumi, piemēram, "Daesh" kurš karo kā pret režīma spēkiem, tā nemierniekiem. "Daesh" pakļauts ASV starptautiskās koalīcijas, kā arī Krievijas gaisa uzlidojumiem.

Asada režīmu konfliktā atbalsta Irāna un Krievija, savukārt nemierniekus Turcija un virkne sunnītu arābu valstu, un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!