Foto: AP/Scanpix
Kremlim lojālais Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs, kurš jau iepriekš ir izcēlies ar asu retoriku, pagājušajā nedēļā paziņojumos un publikācijās ar jaunu sparu īpaši naidīgi vērsies pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķiem, radot aizdomas, ka tā ir daļa no apzinātas opozīcijas iebiedēšanas politikas.

12. janvārī Kadirovs paziņoja, ka "nesistēmiskā" Krievijas opozīcija "spēlē Rietumu specdienestu izdomātu spēli", nav ieinteresēta valsts stiprināšanā un attīstībā, un Putina kritiķus nodēvēja par "nodevējiem", pret kuriem jāizturas kā pret "tautas ienaidniekiem".

"Cilvēki, par kuriem neviens neko iepriekš nav dzirdējis, lien no ādas laukā, lai pievērstu sev uzmanību pretnostatot sevi Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Viņi cenšas gūt labumu no sarežģītās ekonomiskās situācijas. Pret tādiem cilvēkiem ir jāizturas kā pret tautas ienaidniekiem, kā pret nodevējiem. Viņiem nav nekā svēta," teica Kadirovs.

Pēc šī paziņojuma Kadirova sabiedrotais – Čečenijas parlamenta spīkers Magomeds Daudovs – savā "Instagram" kontā tādus liberālos medijus kā "Eho Moskvi" un "Dožģ" nosauca par "piekto kolonnu" un "nodevējiem", norādot, ka attēlā redzamais niknais Kadirova suns vārdā Tarzans tādus "liekuļus" necieš un ātri atpazīst.

Kadirovs savu paziņojumu pēc tam pamatoja un aizstāvēja publikācijā ar nosaukumu "Šakāļi tiks sodīti pēc Krievijas Federācijas likuma" prokremliskajā laikrakstā "Izvestija". Rakstā viņš skaidro, ka no savas nostājas pret tā saukto nesistēmisko opozīciju neatkāpsies.

Kadirovs pasvītro, ka, to runājot, nav domājis opozīciju, kas darbojas Krievijas likuma ietvaros, bet gan tos, kas saņem ārzemju finansējumu un vēlas sagraut Krieviju, kā arī uzspiež Rietumu vērtības. Savukārt tādi mediji kā "Eho Moskvi" un "Dožģ" ar prieku translē šo "šakāļu" paziņojumus, pamato Kadirovs.

Čečenijas līderis rakstā piedāvā tā sauktajai nesistēmiskajai opozīcijai un tās līdzjutējiem ārstēties psihiatriskajā slimnīcā Čečenijā. "Es varu viņiem palīdzēt tikt galā ar šo klīnisko problēmu un apsolu, ka uz šļircēm netaupīsim. Tur, kur būs izrakstīta viena injekcija, mēs varam veikt divas," raksta Kadirovs.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kamēr pats Kadirovs konkrētus vārdus nenosauca, viņa sabiedrotais Daudovs īsi pirms "Izvestija" raksta "Instagram" profilā izcēla dažus uzvārdus, ziņo "Radio Brīvā Eiropa". Viņš pieminējis Spīdzināšanas novēršanas komisijas vadītāju Igoru Kaljapinu, "Eho Moskvi" galveno redaktoru Alekseju Venediktovu, cilvēktiesību aktīvistu Ļevu Ponomarjovu un opozīcijas aktīvistu Iļju Jašinu.

Brīdinājums Kadirova kritiķiem

Iespējams, mājiens tiem, kas vēlas kritizēt par smagiem cilvēktiesību pārkāpumiem bieži vainoto Kadirovu, ir gadījums ar Krasnojarskas novada deputātu Konstantīnu Senčenko.

Pēc Kadirova oficiālā paziņojuma, kurā Putina kritiķi tika nosaukti par tautas ienaidniekiem, neatkarīgais deputāts Senčenko savā "Facebook" lapā 14. janvārī publicēja atbildi, kurā raksta, ka Čečenijas prezidents dara negodu visai Krievijai.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

"Ramzan, tu esi Krievijas negods. Tu esi diskreditējis visu, ko var. Tu esi diskreditējis akadēmiķa titulu, jo ar trīs klašu izglītību nēsā titulu, ko nēsājuši Krievijas dižākie prāti," raksta deputāts.

"Tu diskreditē Krievijas varoņa titulu. Es atceros tos laikus, kad mēs šeit Krasnojarskā vācām palīdzību mūsu puišiem, kas brauca karot uz Čečeniju. Tu tad skraidīji pa kalniem un nogalināji mūsu puišus. Viņi tagad atdusas zemē, bet Tu esi Krievijas varonis," turpina Senčenko.

Deputāts arī norāda, ka Čečenijas budžets sastāv galvenokārt no Maskavas subsīdijām, daļu no kurām veido ar naftu bagātais Krasnojarskas reģions. "Kad tu ņem valsts sektora strādnieku naudu un cel sev pilis, tu jau esi zem labā un ļaunā robežas. Tāpēc pazūdi tālāk, akadēmiķi un varoni, un netraucē normāliem, godīgiem, strādājošiem ļaudīm celt savu mīļoto Krieviju," nobeidz deputāts.

Taču jau vēlāk tajā pašā dienā Groznijas TV sižetā par šo incidentu ziņoja, ka Senčenko ir atvainojies par saviem izteikumiem un atzinis, ka nav spējis pareizi novērtēt Kadirova darbu. 15. janvārī Kadirovs savā "Instagram" kontā publicēja īsu video, kurā Senčenko paziņo, ka atvainojas Kadirovam, skaidrojot, ka ir rīkojies "emocionāli".

Kamēr sociālajos tīklos daļa lietotāju, kas piekrīt Kadirovam veltītajai kritikai, sāka aicināt visus rakstīt frāzi "Kadirovs ir Krievijas negods", radiostacijas "Eho Moskvi" redaktora vietnieks Vladimirs Varfolomejevs uz to raugās citādāk.

"Nesaprotu tos, kas šodien raksta: "Kadirovs ir Krievijas negods". Pretēji, viņš ir diezgan precīzs tās atspulgs, pati būtība. Tāda mums ir valsts," viņš ierakstīja savā "Twitter" kontā.

Не понимаю тех, кто сегодня пишет: "Кадыров - позор России". Напротив, он - довольно точное её отражение, самая суть. Такая у нас страна.
— Владимир Варфоломеев (@Varfolomeev) January 15, 2016

Pašā Čečenijā nesens mutes palaidēju brīdināšanas piemērs notika decembrī. Kadirovs televīzijā publiski kaunināja sociālo darbinieci, kura bija atļāvusies kritizēt Kadirovu par tēriņiem greznām celtnēm un dāvanām ārzemju zvaigznēm, kamēr iedzīvotājiem kā nodeva tiek ieturēta daļa no algas.

Kremļa reakcijā saskata iedrošinājumu Kadirovam

Kremlis pēc nedēļu ilgas klusēšanas 20. janvārī nāca klajā ar komentāru saistībā ar traci, kas sacelts ap Kadirova paziņojumiem. Kamēr pats Putins neko nav komentējis, viņa runasvīrs Dmitrijs Peskovs komentārā aģentūrai "Interfax" aicināja "nepasliktināt" situāciju, uzsverot, ka Kadirovs runājis tikai par tām "nesistēmiskās opozīcijas" figūrām, kas darbojas "ārpus leģitīmās politiskās arēnas" un ir gatavas pārkāpt likumu savu mērķu sasniegšanai.

Savukārt komentārus, kas vērsti pret "Eho Moskvi" un "Dožģ", viņš neesot lasījis.

Peskova atbilde kritiķus gan nav nomierinājusi. Opozicionārs Iļja Jašins uzskata, ka ar šo paziņojumu tiek sūtīts vārdos neizteikts akcepts, kas Kadirovu tikai stiprinās.

Foto: Iļja Jašins

Foto: AP/Scanpix

"Ir skaidri redzams, ka Ramzana Kadirova paziņojumi nav adresēti tiem, kas pārkāpj likumu, bet kopumā esošā režīma kritiķiem. Kremlis lieliski saprot, ko viņš domāja. Prezidents caur savu preses sekretāru pauž atbalstu Čečenijas vadītājam. Tas novedīs pie asākiem Kadirova vārdiem un darbībām," Jašinu citē "Interfax".

Cilvēktiesību aktīvisti Kadirovu ir apsūdzējuši cilvēktiesību pārkāpumos Čečenijā un tur aizdomās oponentu slepkavībās kā Krievijā, tā ārzemēs. Kadirova nopratināšanu slepkavības lietā vēlas arī pērn februārī nošautā opozīcijas līdera Borisa Ņemcova radinieki.

Bijušais naftas magnāts Mihails Hodorkovskis, savā interneta vietnē, komentējot pēdējo traci ap Kadirova retoriku, izsaka aizdomas, ka Putins izmanto Kadirovu opozīcijas iebiedēšanai, jo baidās, ka Krievijas ekonomiskā krīze var mazināt atbalstu viņa politikai pirms septembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Foto: Reuters/Scanpix

Čečenijas vadoni Hodorkovskis salīdzina ar Putina "mājdzīvnieku" un raksta: "Turiet savus bīstamos "mīlulīšus" viņu būrī vai gatavojieties sekām".

Saistība ar skaļām slepkavībām

Par to, cik spēcīga ir Kadirova vara, diskusijas medijos ievērojami aktualizējās pēc opozicionāra Ņemcova slepkavības 2015. gada februārī. Neilgi pirms tam janvārī "Radio Brīvā Eiropa" analizēja, ka Kadirovs varētu būt otrs ietekmīgākais cilvēks Krievijā uzreiz aiz Putina.

Par Ņemcova slepkavību aizdomās tiek turēti čečeni, starp kuriem arī tādi, kas dienējuši Kadirova drošības spēkos. Pats Čečenijas prezidents paziņoja, ka par slepkavības izpildīšanu aizdomās turētais Zaurs Dadajevs ir "īstens Krievijas patriots" un ticīgais, kuru šokējušas franču satīras žurnāla "Charlie Hebdo" musulmaņus aizskarošās karikatūras. Ņemcovs bija paudis nosodījumu islāmistu uzbrukumam žurnāla redakcijai.

Tikmēr Kadirovs pēc asiņainā Francijas terorakta 2015. gada janvārī Groznijā sarīkoja demonstrāciju pret "Charlie Hebdo" publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām.

Opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs ir viens no tiem, kurš ir norādījis, ka Ņemcova slepkavību, domājams, ir pasūtījis Kadirovs, iespējams, pēc Putina rīkojuma. Tomēr maz ticams, ka tuvākajā laikā šajā sakarā varētu tikt atklāti kādi pierādījumi, vai veiktas izmeklēšanas darbības, kas šo versiju apstiprinātu.

Foto: Aleksejs Navaļnijs

Foto: AP/Scanpix

Kadirova vārds jau iepriekš ticis saistīts ar dažām skaļākajām Krievijas politiskajām slepkavībām. 2006. gadā tika nogalināta pētnieciskā žurnāliste Anna Poļitkovska, bet 2009. gadā cilvēktiesību aizstāve Nataļja Estemirova, kuras kolēģi paziņoja, ka vairākus mēnešus pirms viņas nolaupīšanas Groznijā draudus viņai izteicis pats Kadirovs.

Noslepkavoti tika arī divi Kadirova konkurenti – Čečenijā pazīstami cilšu politiķi Ruslans un Sulims Jamadajevi. Ruslanu 2008. gadā nošāva Maskavas centrā, bet viņa brāli Sulimu 2009. gadā nogalināja Dubaijā. Dubaijas varasiestādes toreiz izdeva Kadirova padomnieka Adama Delimhanova aresta orderi.

Kadirova bijušais miesassargs Umārs Israilovs, kurš bija dokumentējis spīdzināšanas un citus Kadirova, kā arī viņa sabiedroto cilvēktiesību noziegumus, 2009. gadā tika nošauts Vīnē, uz kurieni bija aizbēdzis ar savu ģimeni.

Bruņoti "Putina brīvprātīgie"

2014. gada decembrī Kadirovs Groznijas stadionā sapulcināja aptuveni 20 000 bruņotu kaujinieku, kurus nosauca par "Putina brīvprātīgajiem" un apliecināja gatavību kalpot Putinam kā Krievijā, tā ārzemēs.

Foto: AP/Scanpix

"Es nespēju saprast, ko Putins domā, kad 20 000 bruņotu kadiroviešu šodien savācās stadionā Groznijā," tolaik "Facebook" lapā rakstīja Ņemcovs.

"Kas būs tālāk? Valstī ienāk krīze. Naudas nepietiek nekam, tai skaitā reģionu atbalstam. Un vārdos nenosauktais līgums starp Putinu un Kadirovu – nauda pret lojalitāti – beigsies. Un kur 20 000 kadiroviešu dosies? Ko viņi pieprasīs? Kā viņi uzvedīsies? Kad viņi nāks uz Maskavu?" jautāja politiķis, kuru pēc diviem mēnešiem nošāva pašā Maskavas centrā netālu no Kremļa.

Par to, ka Kadirova ietekme varētu būt tik spēcīga, lai nepakļautos Krievijas Federācijas likumiem, liecina kāds viņa paziņojums pērnā gada aprīlī.

Foto: AP/Scanpix

Televīzijā translētā pasākumā Kadirovs deva atļauju drošībniekiem šaut pa Krievijas spēka struktūru darbiniekiem, ja tie bez saskaņošanas veic operācijas Čečenijā. Vēlāk gan Kadirovs atkārtoti apliecināja savu uzticību Putinam.

Hodorkovska fonda "Atvērtā Krievija" veidotā filmā Kadirovam tiek pārmesti cilvēktiesību pārkāpumi, privātās armijas uzturēšana un budžeta naudas šķērdēšana. "Šis ir cilvēks, kurš padarījis Čečeniju par savu feodālo valdījumu," norāda pats Hodorkovskis.

Putina kritiķi norāda, ka viņš ir ļāvis Kadirovam faktiski izveidot islāma valsti, lai gan finansiāli tā ir pilnībā atkarīga no Maskavas un šariata likumi tajā darbojas selektīvi, nevis absolūti. Turklāt Kadirovs varētu mēģināt pieteikt savu varu arī ārpus Ziemeļkaukāza kalniem, brīdina Kremļa oponenti.

Atšķirībā no citiem Krievijas reģioniem, kur vietējie drošības spēki ir pakļauti federālajām iestādēm, Kadirovs pats kontrolē savus vīrus, kurus mēdz dēvēt par kadiroviešiem. Savukārt drošības dienesti Maskavā ir aizvainoti, ka kadiroviešiem atļauts darboties pilnīgi nesodāmiem, rakstīja laikraksts "The New York Times".

"FDD (Federālais Drošības dienests) neieredz Ramzanu, jo nespēj to kontrolēt," stāstīja Maskavas Kārnegī centra Kaukāza eksperts Aleksejs Malašenko. "Viņš dara visu, ko grib, tai skaitā Maskavā. Neviens nedrīkst arestēt viņa komandas locekļus, ja nav Putina piekrišanas," citēja amerikāņu medijs.

Foto: AP/Scanpix
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!