Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV ceturtdien paziņoja, ka īpašo operāciju karavīri īstenojuši reidu Sīrijā pret teroristu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") līderi Abu Ibrahimu al Hašimu al Kuraiši, kurš operācijas rezultātā zaudējis dzīvību. Amatpersonas arī atklāja detaļas, kā mēnešiem ilgi plānotā operācija notikusi.

Reids noticis naktī no trešdienas uz ceturtdienu Idlibas provincē pie Atmehas pilsētiņas, kas atrodas netālu no Turcijas robežas, skaidro raidsabiedrība BBC. Šajā reģionā darbojas Turcijas atbalstītas kaujinieku grupas, kā arī džihādistu grupējumi, kas nav draugos ar "Daesh".

ASV izlūkdienesti noskaidrojuši, ka Kuraiši kopā ar savu ģimeni dzīvoja kādas trīsstāvīgas dzīvojamās ēkas otrajā stāvā. No šejienes viņš arī vadījis "Daesh", rīkojumus nododot ar kurjeru starpniecību.

ASV par informāciju, kas palīdzētu notvert 1976. gada Mosulā dzimušo Kuraiši, bija izsludinājušas 10 miljonu dolāru atlīdzību.

Atmehā Kuraiši nekad neesot gājis ārpus mājas, izņemot uz tās jumta. Gaisa triecienu pa ēku nolemts neveikt, jo tas pārlieku apdraudētu citu pirmajā stāvā mītošo ģimeni, kas nav bijusi saistīta ar "Daesh" un nav zinājusi neko par savu kaimiņu Kuraiši.

Sauszemes operācija rūpīgi izplānota, ņemot vērā desmitiem iespējamo scenāriju, atklāja ASV prezidenta Džo Baidena administrācija. Plānošanai izveidots ēkas modelis un inženieri vērtējuši tās sabrukšanas iespējas sprādziena rezultātā.

Baidens par iespējamo operāciju informēts decembrī un otrdien devis pēdējo atļauju tās sākšanai, skaidro BBC. Viņš pats sekojis operācijas norisei tiešsaistē no Baltā nama.

Ap pusnakti Atmehā ieradušies vairāki helikopteri ar īpašo operāciju karavīriem. Vietējie avoti ziņo, ka karavīri sastapušies ar sīvu pretestību, pret viņiem izmantoti uz automašīnām uzmontēti pretgaisa aizsardzības ieroči. Apšaude bijusi dzirdama divas stundas.

Pentagona pārstāvis Džons Kirbijs stāstīja, ka ASV spēkiem izdevies evakuēt no ēkas 10 cilvēkus, tostarp astoņus bērnus.

Starp reidā bojāgājušajiem ir arī Kuraiši vietnieks un viņa sieva, kuri abi šāvuši pa amerikāņiem. ASV spēki iesaistījušies apšaudē arī ar kādu nelielu grupu, kas tuvojusies operācijas norises vietai un tikusi novērtēta kā "naidīga", kā rezultātā divi no tās gājuši bojā un naidīgās aktivitātes beigušās, atklāja Kirbijs.

Kirbijs piebilda, ka, "šķiet, tuvumā nogalināts arī bērns", taču ASV spēkiem neesot "perfektas zināšanas par katru nogalināto".

Reida laikā Kuraiši detonējis spridzekli ēkas trešajā stāvā, nogalinot sevi, savu sievu un divus bērnus. Baidens to raksturoja kā "pēdējo gļēvulību". Kuraiši vēlāk identificēts pēc pirkstu nospiedumiem un DNS.

ASV karavīri operācijā nav cietuši, bet vienam no helikopteriem radušās tehniskas problēmas, tāpēc tas nosēdināts un uzspridzināts.

Sīrijas civilās aizsardzības organizācija "Baltās ķiveres" paziņoja, ka ēkā, pret kuru notika reids, atrasti sešu bērnu un četru sieviešu līķi.

Kuraiši nogalināšana tiek vērtēts kā trieciens "Daesh", taču nav pamats domāt, ka tas izbeigs grupējuma darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!