Lietuvas Darba partijas priekšsēdētājs Viktors Uspaskihs varētu būt tikai dažu nedēļu attālumā no sava sapņa - kļūt par Lietuvas premjerministru - piepildīšanas.
Sākotnējie rezultāti liecina, ka svētdien notikušajā Lietuvas Seima vēlēšanu pirmajā kārtā Uspaskiha partija uzvarējusi, iegūstot gandrīz 30% balsu.

Darba partijas dibinātājs, miljonārs Uspaskihs, iespējams, ir viens no pretrunīgākajiem Lietuvas politiķiem sakarā ar dažiem faktiem viņa dzīvē, publiskajiem paziņojumiem un neatbildētiem jautājumiem attiecībā uz viņa kapitāla izcelsmi.

Uspaskihs ir dzimis 1959.gadā Krievijas reģionā Arhangeļskā lielā meža cirtēja ģimenē. Pēc skolas pabeigšanas viņš strādāja par metinātāju Krievijas gāzes ieguves koncernā "Sijaņije Severa".

Vēlāk viņš strādāja vairākās valstīs gāzes un naftas ieguvju un cauruļvadu izbūvēšanā. Vienlaicīgi Uspaskihs mācījās Pļehanova Ekonomikas institūtā Maskavā.

Uzsākot savu privāto biznesu, viņš iestājās Kauņas tehnoloģiju institūtā Lietuvā, lai 1999.gadā pabeigtu ekonomiskās studijas. Gadu vēlāk viņš universitātē aizstāvēja savu doktora disertāciju.

Uspaskihs Lietuvā pirmo reizi ieradās 1985.gadā, lai strādātu pie gāzes cauruļvada likšanas Panevēžas rajonā. Pēc tam viņš strādāja Somijā un vēlāk atgriezās Lietuvā, lai strādātu pie gāzes cauruļvada likšanas Kedaiņos.

Kad Lietuvas parlaments 1989.gadā pieņēma likumu, garantējot pilsonību visiem Lietuvas iedzīvotājiem, Uspaskihs kļuva par Lietuvas pilsoni.

Lietuvai pārejot uz brīvā tirgus ekonomiku, Uspaskihs pievērsās privātajam biznesam, Kedaiņos izveidojot savu kompāniju "Efektas". Bez oficiālajām darbībām, kā cauruļvadu būvēšana, kompānija, kas vēlāk izauga par koncernu "Vikonda", nodarbojās arī ar metālu eksportu no padomju republikām uz Rietumvalstīm.

Pamazām izveidojies koncerns "UAB Vikonda" ir iegādājies virkni kompāniju Kedaiņos un citos Lietuvas reģionos.

Uspaskihs lielāko daļu savu bagātību ir ieguvis no gāzes biznesa, kā pamatā ir Krievijas gāzes gigants "Gazprom" vecas obligācijas. 1995.gadā "Vikonda" noslēdza darījumu par 230 miljonu kubikmetru dabas gāzes piegādi, bet sūtījums toreiz tika nogādāts kādai ofšoru kompānijai "Jangila Incorporated".

Vēlāk Uspaskihs tika ievēlēts par Lietuvas Mazo un vidējo uzņēmumu nacionālās konfederācijas prezidentu.

Uzņēmējs Lietuvas parlamentā iekļuva 2000.gada vēlēšanās kā neatkarīgais kandidāts. Seimā viņš pievienojās vadošajai sociālliberāļu frakcijai un kļuva par ekonomisku jautājumu stratēģiskās komisijas priekšsēdētāju.

2003.gada oktobrī Uspaskihs pameta sociālliberāļus un paziņoja, ka veido pats savu organizāciju - Darba partiju, kas īsā laikā kļuva ļoti populāra.

Kā ekonomiskās komisijas priekšsēdētājs Uspaskihs ne reizi vien izrādījās iesaistīts vairākos interešu konfliktos.

Kā liecina Uspaskiha īpašumu deklarācija, viņš ir bagātākais deputāts pašreizējā Seimā. Iepriekšējā gadā viņa ģimenes īpašumu vērtība sasniedza 153 miljonus litu (29,68 miljoni latu).

Uspaskihs ir sponsorējis Svētā Nikolaja pareizticīgo baznīcas celšanu Melnās jūras piekrastes pilsētā Sočos. Viņš ir arī ieguvis Krievijas Saskaņas fonda balvu un Krievijas Svētā Vladimira un Daņiila ordeņus.

Politiķis un viņa otrā sieva Jolanta audzina divas meitas. Uspaskiham ir vēl divi bērni no pirmās sievas Svetlanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!