Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlamenta deputāts no Luksemburgas, sociālists Roberts Gēbelss iniciējis parakstu vākšanu pret bijušā Lielbritānijas premjerministrs Tonija Blēra kandidatūru pirmā "Eiropas Savienības prezidenta postenim, ceturtdien vēsta "RIA Novosti".

Lai virzītu šādu petīciju izskatīšanai, tā jāparaksta 318 parlamentāriešiem.

Pēc Gebelsa vārdiem, Eiropas Savienība (ES) būtu jāpastāv cilvēkam no tādas dalībvalsts, kas ietilpst eirozonā un Šengenas zonā, kā arī pielieto ES Pamattiesību hartu. Lielbritānija nevienam no šiem kritējiem neatbilst.

Pirmais "ES prezidents" būs jāievēl bloka 27 valstu un valdību vadītājiem. Sagaidāms, ka kandidatūru apspriešana sāksies organizācijas samitā Briselē oktobra beigās.

Tā saucamā "ES prezidenta" posteņa ieviešana, kas tiks ievēlēts uz 2,5 gadiem un pildīs ES Padomes priekšsēdētāja pienākumus, ir paredzēta Lisabonas līgumā - jaunajā dokumentā, kurā izklāstīti paplašinātās ES varas institūtu funkcionēšanas principi.

Līdz šim kā iespējamais kandidāts šim postenim visbiežāk minēts britu ekspremjers Tonijs Blērs.

Lisabonas līgumu ratificēja visas 27 ES dalībvalstis, taču pirms tas stāsies spēkā, dokuments vēl jāparaksta Čehijas prezidentam Vāclavam Klausam, kuru pazīst kā pārliecinātu eiroskeptiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!