Foto: EPA/Scanpix/LETA/DELFI

Vācijas Iekšlietu ministrijas ierēdnis privātu viedokli par pandēmijas laika ierobežojumiem uzdevis par oficiālu ziņojumu, iekarojot sazvērestības teoriju piekritēju atbalstu. Viņa viedokli kā "oficiālu" pasniedz arī Latvijā.

Vācijā pirms nedaudz vairāk nekā mēneša, 8. maijā, no Iekšlietu ministrijas ierēdņa Stefana Kona e-pasta oficiālas veidlapas formātā Vācijas valdības un valsts Covid-19 pandēmijas krīzes komandas locekļi, kā arī federālo zemju valdības un virkne institūciju pārstāvju saņēma vēstuli, kurā "atmaskoti" krīzes ierobežojumi. Nedaudz vēlāk e-pasta saturs tika publicēts arī internetā.

"Dokumentu" ar nosaukumu "KM4 krīzes vadības analīze" veido 83 lapaspuses ar tekstu, kas noformēts un strukturēts atbilstoši ministrijas ziņojuma formātam, ietverot atsauces un hipersaites arī uz oficiāliem dokumentiem. Publicētā materiāla vienīgais autors pretēji norādītajam, ka tas ir zinātnieku grupas kopdarbs, ir viens indivīds – iekšlietu sistēmas ierēdnis Kons, norāda Vācijas medijs "BR24".

Paralēli citiem darba pienākumiem ministrijas Kritiskās infrastruktūras departamentā strādājošais ierēdnis nedēļām ilgi vienatnē bija veidojis vairākus desmitus lapaspušu garās vēstules saturu, raksta "Der Tagesspiegel". Viņš tajā, vienkopus jaucot faktus, viedokļus un pieņēmumus, pārmet valdībai nopietnus pārkāpumus un bezdarbību, īstenojot pandēmijas ierobežojumus, kā rezultātā tiekot kaitēts Vācijas pilsoņiem un ierobežotas viņu pamattiesības. Portāls atzīmē, ka Kona pārstāvētais departaments nekādā veidā pat neatbild par pandēmijas krīzes vadību.

Viņa sacerētajā materiālā atrodamas secinošas frāzes "vairs nevar būt nekādu pamatotu šaubu par to, ka brīdinājums par koronavīrusu bija nepatiesa trauksme", "[Vācija krīzes laikā] gandrīz groteskā veidā cietusi neveiksmi" un "mēs [Vācija], visticamāk, nodarbojamies ar globālu viltus trauksmi". Tādējādi Kons, visticamāk, centies radīt iespaidu, ka Vācijas Iekšlietu ministrija nonākusi pie secinājuma, ka gan Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati un sniegtā informācija, kā arī Vācijas reakcija uz tiem bijusi kļūda.

Ierēdnis, kurš savulaik neveiksmīgi centies iekļūt Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas hierarhijas augstākajos līmeņos, publicētajās lapaspusēs kritizē pandēmijas ierobežošanas pasākumus, kuri, viņaprāt, nogalinot vairāk cilvēku nekā pats vīruss, kā arī vadošos medijus apsūdz valdības rīcības nekritiskā atbalstīšanā.

Apstāklis, ka viņa strukturētais un vairākos desmitos lapaspušu izvērstais vēstījums sakrīt ar idejām, kuras jau līdz šim bijušas populāras sazvērestības teoriju piekritēju vidū, kā arī šķietamais oficiālā ziņojuma formāts tam pievērsis plašu uzmanību. Fakts, ka Kons drīz pēc e-pasta izsūtīšanas un "dokumenta" publicēšanas atlaists un pret viņu uzsākta disciplinārlieta, daudziem nostiprinājis pārliecību, ka viņš ir "trauksmes cēlājs", kuru Vācijas valdība tagad vēlas apklusināt.

Turklāt šķietamu ticamību Koha garadarbam piešķir atsaukšanās uz desmit "augsta ranga ekspertiem/ zinātniekiem", kuru izteikumi pēc Kona dokumentā teiktā esot "principā ticami", atzīmē "BR24". Viņu vidū ir Kona sens paziņa ekonomists un sociologs Gunars Heinsons, pretrunīgi vērtēts, bet "Youtube" lielu popularitāti guvis mikrobiologs Suharits Bhakdi, ģimenes ārsts Gunters Frenks un dermatoloģe un alergoloģe Karīna Raisa.

Būtiski, ka "ziņojumā" par pandēmiju nav atsauču uz epidemiologiem vai virusologiem. Turklāt pat tajā minēto medicīnas darbinieku teiktais varētu būt izrauts no konteksta, jo, piemēram, gan Frenks, gan Raisa, kuru vārdi redzami "ziņojumā", medijiem tagad norāda, ka saņēmuši aicinājumu tikai komentēt atsevišķus apgalvojumus, kuri izsūtīti ministrijas vārdā, un ir pārsteigti par galarezultātā publicēto materiālu.

Savukārt vietām Kons atsaucas uz "ekspertiem", nemaz neminot konkrētus vārdus. Tā piemēram, nu jau atlaistais ierēdnis raksta, ka "pēc ekspertu pieņēmumiem atlikto operāciju dēļ miruši un vēl mirs no 5000 līdz 125 000 cilvēku". Šis un citi skaļi apgalvojumi tā arī palikuši bez konkrētām atsaucēm. pamīšus Kons ietver arī atsauces uz publiski pieejamiem un oficiālu institūciju publicētiem datiem, iespējams, tā cenšoties radīt lielāku ticamību "ziņojumam".

Zīmīgi, ka materiāls sākotnēji publicēts interneta vietnē "Tichys Einblick", kas pazīstama ar populistiska un labējam politiskajam spārnam simpatizējoša satura publicēšanu un izteikti labējo portālu "Achse des Guten".

Ne fakts, ka ministrija norobežojusies no sava darbinieka vienpersoniski publicētā materiāla, ne tā nepilnīgās atsauces uz "ekspertiem", kā arī kompetentu atbilstošās nozares ekspertu neiekļaušana "ziņojumā" nav kavējusi Kona un viņa radītā materiāla popularitātes gājienu ne tikai pašā Vācijā, bet arī aiz tās robežām.

Piemēram, interneta vietne "mainampasauli.news" latviešu valodā publicējusi rakstu "Vācijā noplūdis oficiāls ziņojums, kas atklāj skarbu patiesību par koronavīrusa ierobežojumiem". To divās dienās izlasījuši vairāk nekā 30 000 cilvēku, bet "Facebook" ar to dalījušies ap 5600 cilvēku un ziņa sasniegusi aptuveni 190 000 cilvēku lielu auditoriju.

Vietnē pārstāstītas Kona paustās tēzes, kā arī noliegts, ka "ziņojums" ir viena Iekšlietu ministrijas darbinieka pašrocīgi veidots materiāls. Tajā uzsvērts, ka Kons ir trauksmes cēlājs, bet pie "ziņojuma" strādājusi "Iekšlietu ministrijas iecelta zinātnes ekspertu grupa".

Kā arguments, ka "ziņojumā" teiktais ir pamatots un ticams, portāla materiālā iekļauta atsauce uz respektablā medija "Bild" rakstu, ka Vācijā pandēmijas dēļ atliktas 52 000 vēža operācijas un tā sekas jutīs vēl gadiem. Tam gan tiešas saistības ar ziņojumu nav. Arī fakts, ka saistībā ar Kona materiālu mediji un politiķi piesauc sazvērestības teorijas pēc vietnes ieskatiem ir tikai apliecinājums kompetences un loģisku pretargumentu trūkumam, ne faktam, ka pašu publicētajā materiālā trūkst pamatotu argumentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!