Foto: stock.xchng
Vācijas datortehnoloģiju speciālists Karstens Nols paziņojis par GSM tīkla algoritma atšifrēšanu, kas nodrošina aizsardzību aptuveni 80% pasaule mobilo telefonu, trešdien vēsta ārvalstu mediji.

Nola darba rezultātu publiskošana var draudēt ar nopietnām sekām četriem miljardiem cilvēku visā pasaulē, jo paver ceļu jebkuru telefonsarunu noklausīšanai.

Pie GSM algoritma uzlaušanas Nols kopā ar citiem ekspertiem strādājis pēdējos piecus gadus. Pēc viņa vārdiem, viņa darba mērķis bija nodemonstrēt mobilo tīklu drošības ievainojamību un piesaistīt uzmanību to drošības jautājumiem.

GSM Asociācijas (GSMA) pārstāvji, kura pirms 21 gada izstrādājusi sākotnējo GSM algoritmu un nodrošinājusi tā pilnveidošanu, paziņoja, ka Nola izstrādātā tehnoloģija nonāks ārpus likuma Lielbritānijā un daudzās citās valstī.

"Mēs esam noraizējušies, taču mēs neticam, ka tas izraisīs vispārējo sarunu noklausīšanos jau rīt, nākamnedēļ vai nākamajā mēnesī. Realitāte ir tāda, ka praktisks uzbrukums nav pa spēkam vairākumam cilvēku," norādīja GSMA drošības direktors Džeimss Morans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!