Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācija nākamgad sāks atvilkt savu Mali ANO miera misijas ietvaros dislocēto karaspēku, pamatojot to ar pieaugošo islāmistu aktivitāti un Krievijas militāro klātbūtni Rietumāfrikas valstī, vēsta medija "Politico".

Vācijas valdība savu spēku atvilkšanu nolēma sākt 2023. gada vasarā, ar pilnīgu iesaistes pārtraukšanu līdz 2024.gada maijam. Vācijas mērķis ir pakāpeniski, "strukturētā veidā" pamest valsti, ņemot gan vērā 2024. gada februārī paredzētās Mali vēlēšanas, sacīja Vācijas kanclera Olafa Šolca oficiālais pārstāvis.

Mali kopš 2012. gada piedzīvojusi trīs militārus apvērsumus. Kopš nesenākā apvērsuma 2021. gada maijā valsti vada militāra valdība. Berlīne augustā bija paziņojusi, ka apturēs savu militāro misiju Āfrikas valstī. Tomēr septembrī tika atsākta patrulēšana, jo pasliktinājās attiecības starp Vāciju un militāro huntu, kas kļuvusi arvien agresīvāk noskaņota pret Rietumiem. Pavisam nesen Mali līderi vērsās pie Krievijas privātās militārās organizācijas "Vāgnera grupas" ar lūgumu palīdzēt uzturēt kārtību.

Lielbritānija pagājušajā nedēļā arī izteikusies, ka atvilks savu karaspēku no Mali sešus mēnešus agrāk, nekā plānots, un Francija arī šogad pēc gandrīz desmit gadu ilgas klātbūtnes valstī nolēma to vairs neturpināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!