Saistībā ar vācu komandiera doto pavēli sākt gaisa uzlidojumu Afganistānā, kas prasīja arī ievērojamus civiliedzīvotāju upurus, Vācijas valdība izmaksās kompensācijas bojāgājušo tuviniekiem, pirmdien paziņoja Aizsardzības ministrija.

Jau iepriekš ziņots, ka traģiskais uzbrukums talibu nolaupītajām degvielas autocisternām laupīja 142 cilvēku, tostarp vairāku desmitu civiliedzīvotāju, dzīvības.

Lai gan sākotnēji militārpersonas noliedza, ka uzlidojumā nogalināti arī mierīgie iedzīvotāji, tagad atzīts, ka vācu komandiera pavēle sākt uzlidojumu bija "militāri neatbilstoša".

Vācijas Aizsardzības ministrija arīdzan informēja, ka sazinājusies ar upuru advokātu.

"Mēs sāksim sarunas ar [advokātu Karimu Popalu] par veidu, kā apmierināt kompensāciju prasības," preses konferencē paziņoja ministrijas pārstāvis, paužot cerību, ka izdosies izvairīties no tiesas procesiem.

Popals 78 afgāņu upuru ģimeņu vārdā pieprasījis kompensāciju izmaksu.

Viņš atklāja, ka uzbrukumā 179 upuri bija civiliedzīvotāji, no kuriem 137 gāja bojā, 20 ievainoti, bet 22 vēl joprojām tiek uzskatīti bezvēsts pazuduši. Pēc uzlidojuma 91 viena sieviete kļuvusi par atraitni, bet 163 bērni palikuši bez vecākiem, piebilda Popals.

Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, uzbrukumā nogalināti pieci talibi.

Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis atklāja, ka joprojām turpinās izmeklēšana par mirušo cilvēku skaitu, taču solīja, ka Berlīne necentīsies "pēc iespējas samazināt civiliedzīvotāju upuru skaitu".

Traģiskais incidents izraisījis asas debates Vācijas sabiedrībā, kas jau tā ir skeptiski noskaņota pret Afganistānas misiju.

Aizsardzības ministrs Karls Teodors cu Gutenbergs ceturtdien sacīja, ka, viņaprāt, uzlidojums bija "militāri neatbilstošs".

Jau ziņots, ka viņa priekšgājējs amatā un jaunās valdības darba ministrs Francs Jozefs Jungs pagājušajā mēnesī demisionēja pēc apgalvojumiem, ka incidentā nogalināti "tikai talibu teroristi".

Saistībā ar uzlidojumu no amata atkāpās arī Vācijas armijas štāba komandieris ģenerālis Volfgangs Šneiderhans un Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Pēters Viherts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!