Vācijas Aizsardzības ministrija piektdien apstiprināja ziņu, ka Izraēlai ir pārdotas divas vācu zemūdenes, taču norādīja, ka tās nav paredzētas aprīkošanai ar kodolieročiem.
Ministrijas pārstāvis teica, ka pirkšanas un pārdošanas līgums starp Izraēlu un ražotāju - "Howaldtswerke-Deutsche Werft AG" - tika noslēgts 6.jūlijā.

Kā norādīts laikraksta "Jerusalem Post" ziņā, Izraēla nopirkusi divas "Dolphin" klases zemūdenes "U212s", kuras tiks samontētas Vācijā.

Laikraksts ziņo, ka tās tiks aprīkotas ar dzinēju sistēmu, kas tām ļaus palikt zem ūdens ilgāk nekā tām zemūdenēm, kuras jau ir Izraēlas jūras kara spēku bruņojumā. Tiem jau ir trīs vācu zemūdenes, kas ir visdārgākais bruņojums Izraēlas arsenālā.

Vācija uzskata, ka uz to gulstas vēsturiskā atbildība palīdzēt Izraēlai pēc masveidīgās ebreju iznīcināšanas Otrajā pasaules karā, un uzdāvināja pirmās divas zemūdenes pēc 1991.gada Persijas līča kara. Par trešo zemūdeni Izraēla samaksāja pusi no nepieciešamās summas.

Vācijas Ekonomikas ministrija paziņoja, ka tā līdz šim vēl nav saņēmusi pieteikumu pēc atļaujas piegādāt jaunās zemūdenes Izraēlai.

Kā raksta nedēļas izdevums "Jane's Defence Weekly", zemūdenē "U212s" paredzēti 35 apkalpes locekļi, tās darbības rādiuss ir 4500 kilometru un tā var palaist spārnotās raķetes ar kodollādiņiem.

Ziņa par zemūdeņu pārdošanu izraisījusi pretrunīgu reakciju Vācijā Izraēlas militārās ofensīvas dēļ Libānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!