Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien attiekusies no plāniem uz Lieldienām Covid-19 izplatības dēļ ieviest stingrus ierobežojumus, kas sabiedrībā raisīja apjukumu un kritiku. Merkele paziņojusi, ka šī ideja bijusi kļūda un ir atvainojusies, vēsta aģentūra AP.

Kanclere par lēmumu atteikties no Lieldienu lokdauna paziņoja trešdien pēc tam, kad bija sasaukusi videokonferenci ar Vācijas 16 federālo zemju vadītājiem, kuri atbild par ierobežojumu ieviešanu un atcelšanu.

Iepriekš plāns paredzēja, ka no nākamās nedēļas ceturtdienas stājas spēkā stingri sabiedriskās dzīves ierobežojumi. Zaļajā ceturtdienā bija paredzēts slēgt visus veikalus. Lielveikaliem būtu ļauts strādāt tikai Lieldienu sestdienā. Tā kā piektdiena un pirmdiena ir brīvdienas, kopā ar jau esošajiem Covid-19 ierobežojumiem, kas ir spēkā līdz 18. aprīlim, sabiedriskā dzīve būtu pārtraukta uz piecām dienām, skaidro AP.

Plāns raisīja daudz bažu par loģistikas jautājumiem, kas nebija atrisināti, un izpelnījās kritiku par to, ka tas iepriekš nebija publiski apspriests, pirms to izziņoja otrdien.

"Lieldienu lokdauna ideja tika izstrādāta ar labākajiem nodomiem, jo mums ir steidzami jāpalēnina un jāaptur trešais pandēmijas vilnis. Tomēr tā bija kļūda. Tai [idejai] bija pamatoti iemesli, taču tā nevarēja tikt gana labi īstenota tik īsā laika sprīdī," teica Merkele.

"Šī ir tikai mana kļūda," papildināja Kanclere.

"Tajā pašā laikā es, protams, zinu, ka šādi gadījumi tikai vairo neskaidrību. Es to dziļi nožēloju un atvainojos visiem pilsoņiem," pauž politiķe.

Vācijā vērojams Covid-19 gadījuma skaita pieaugums un valstī par izplatītāko kļuvis lipīgākais vīrusa britu mutācijas paveids. Kopš pandēmijas sākuma Vācijā slimība prasījusi vairāk nekā 75 tūkstošus dzīvību. Pēdējās diennakts laikā reģistrēti 15 815 jauni saslimšanas gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!