Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācijas kanclers Olafs Šolcs, visticamāk, noraidījis Ukrainas premjerministra Denisa Šmigaļa lūgumu par militārās palīdzības apjoma palielināšanu, atsaucoties uz ukraiņu valdības avotiem, vēsta laikraksts "Die Welt".

Šmigaļs pagājušās nedēļas nogalē apmeklējis Berlīni, kur "konstruktīvi" ar Šolcu parunājis par moderno vācu tanku "Leopard 2", vai kaut vai novecojušo "Leopard 1" piegādēm Ukrainai.

"Kā "Welt" uzzināja ukraiņu valdības aprindās, izredzes nav lielas. Kanclers neuzņēmās nekādas saistības par "Leopard 2" piegādēm. Šolcs sarunā par šo tēmu bija "vispārīgs un neskaidrs" un bez jebkādas vēlmes mainīt savu nostāju tanku jautājumā," raksta medijs.

Šmigaļs ar Šolcu runājis par tanku piegādēm pa tiešo no Vācijas ražotāja. Aizsardzības kompānija "Krauss-Maffei Wegmann" jau aprīlī esot paudusi gatavību pieņemt Ukrainas pasūtījumu. Runa bijusi par 100 tankiem "Leopard 2A7" ar rezerves daļām un apmācību moduļiem 1,55 miljardu eiro vērtībā. Tanki tiktu piegādāti 36 mēnešu laikā pēc līguma noslēgšanas.

Medijs "Deutsche Welle" raksta, ka Šolcs noraidījis iespēju apstiprināt eksporta licenci šādam darījumam.

Uz "Die Welt" jautājumu par tanku piegādēm Šolca preses dienestā atbildēts, ka Vācija turpina atbalstīt Ukrainu gan militāri, gan politiski, finansēs un humānajā jomā. Savukārt konfidenciālu sarunu informācija netiekot izpausta.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!