Arī Vācija ir pievienojusies Beļģijai un Francijai, kas oficiāli bloķē NATO plānus pastiprināt Turcijas aizsardzību gadījumam, ja sāktos ASV vadītais karš pret Irāku, aģentūrai "Reuters" apstiprināja diplomātiskais avots Briselē.
"Vācija ir pievienojusies divām citām valstīm (Beļģijai un Francijai)," sacīja diplomāts.

Francija un Beļģija pirmdienas rītā oficiāli pauda savu nodomu uzlikt veto NATO lēmumam veicināt Turcijas aizsardzību, jo tas varot sagraut diplomātiskos pūliņus novērst karu.

Ja neviena no 19 NATO valstīm nebūtu iebildusi, alianse sāktu plānot izlūklidmašīnu AWACS, pretraķešu sistēmu "Patriot" un bioloģisko un ķīmisko ieroču speciālistu izvietošanu Turcijā.

ASV aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds pirmdien intervijā Francijas, Vācijas un Beļģijas apņemšanos bloķēt NATO centienus stiprināt Turcijas aizsardzību nodēvēja par apkaunojošu.

Ramsfelds Eiropas laikrakstiem sacīja, ka "noteiktas [NATO] dalībvalstis" nosodīs to iedzīvotāji un citas 19 nāciju alianses dalībvalstis.

Viņš sacīja, ka Turcija ir lūgusi NATO nodrošināt tai aizsardzības pasākumus, kā iepriekšējās brīdināšanas un kontroles sistēmu (AWACS) lidmašīnas un aprīkojumu, ar ko cīnīties pret ķīmiskajiem un bioloģiskajiem ieročiem.

Diplomāti norāda, ka saspīlējums NATO ir vēl viena pazīme par attiecību atvēsināšanos ar ASV un valstīm, ko Ramsfelds nodēvēja par "veco Eiropu".

ASV valsts sekretārs Kolins Pauels šo soli raksturoja kā "neattaisnojamu", paužot cerības, ka attiecīgās valstis pārdomās savu nostāju.

"Šis ir laiks, kad NATO nepieciešams aizstāvēt vienu no mūsu NATO kolēģiem, ko var apdraudēt nevis ASV, bet Irāka. Un es arī ceru, ka vācieši un francūži, un beļģi nākamo 24 stundu laikā pārdomās," telekanālam "Fox" svētdien sacīja Pauels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!