Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācija bez entuziasma raugās uz plānu par ASV vadītas flotes misijas izvietošanu Hormuza šaurumā, bet varētu apsvērt iesaistīšanos Eiropas misijā, trešdien pavēstīja valdība.

Kancleres Angelas Merkeles valdība šādi reaģēja uz dienu iepriekš publiski pausto ASV aicinājumu "palīdzēt nosargāt" pasaules noslogotāko naftas transporta jūras ceļu un "vērsties pret Irānas agresiju".

Saglabājoties spriedzei, Berlīne bažījas, ka tā un citas valstis var tikt ierautas ASV un Irānas militārā konfrontācijā.

Kā apliecināja Vācijas valdības preses sekretāre Ulrike Demmere, Vācija turpina atbalstīt diplomātiskos centienus, lai mazinātu spriedzi, kas strauji pieaugusi, kopš ASV prezidents Donalds Tramps pērn vienpusējā kārtā izstājās no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās.

"ASV nesen vairākus sabiedrotos, arī Vāciju, iepazīstināja ar savu koncepciju Persijas līča kuģošanas novērošanas misijai un aicināja dot savu ieguldījumu," sacīja Demmere. "Vācijas valdība bez entuziasma raugās uz šo konkrēto ASV priekšlikumu un tāpēc nav piedāvājusi savu ieguldījumu, jo mūsu vispārējā politika attiecībā uz Irānu būtiski atšķiras no pašreizējās ASV pieejas."

Berlīne vēlas likt uzsvaru uz "diplomātiju un deeskalāciju" un nosargāt kodolvienošanos, sacīja Demmere, uzsverot, ka "piedalīšanās ASV vadītā misijā šo lietu varētu sarežģīt, kaut arī navigācijas brīvības mērķis mums, protams, ir kopīgs."

Kuģošanas drošības lietā Vācija uztur "ciešu sadarbību ar Franciju un Lielbritāniju", sacīja Demmere, piebilstot - Berlīne uzskata, ka ideja par Eiropas flotes misiju būtu apsverama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!