Vācijas jaunā valdība turpinās centienus panākt, lai Eiropas Savienības (ES) jaunās dalībvalstis paaugstinātu nodokļus līdz minimālajam līmenim, tādējādi nodrošinot "taisnīgu nodokļu konkurenci" 25 valstu blokā, ceturtdien paziņoja finanšu ministrs Pērs Šteinbriks.
Vācijas amatpersonas jau sen ir neapmierinātas ar lielajām nodokļu atlaidēm daudzās jaunajās dalībvalstīs Centrāleiropā, piemēram, Slovākijā, kas noteikusi 19% nemainīgu nodokļu likmi.

"Tam nav nekāda sakara ar taisnīgu konkurenci nodokļu jomā, un tas kā smaga nasta nomāc Vācijas nodarbinātības sektoru," intervijā laikrakstam "Die Welt" teica Šteinbriks.

Šteinbriks citē kancleres Angelas Merkeles koalīcijas līgumu, kurā jaunās ES dalībvalstis brīdinātas, ka Berlīne centīsies panākt reģionālās palīdzības samazināšanu tām, ja korporatīvie nodokļi noslīdēs zem kaut kāda pagaidām neprecizēta minimālā līmeņa.

"Nav iespējams, ka atsevišķas valstis prasa vairāk naudas no ES budžeta, taču, no otras puses, tās neuzlabo savu nodokļu bāzi," sacīja Šteinbriks.

Vācijas apvienotā uzņēmumu nodokļu likme ir gandrīz 40%, taču daudzas kompānijas izvairās maksāt lielu daļu no šīs summas, izmantojot neskaitāmos robus šajā sarežģītajā sistēmā.

Šteinbriks solīja, ka Berlīne izvirzīs nodokļu jautājumu ES darba kārtībā "intensīvām" diskusijām.

Bijušais kanclers Gerhards Šrēders bieži kritizēja nodokļu atlaides Centrāleiropas valstīs, un Šteinbrika izteikumi liecina, ka jaunā valdība nolēmusi turpināt šādu politiku.

Merkeles Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU/CSU) un Šrēdera Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) lielā koalīcija nāca pie varas pagājušajā mēnesī. Šteinbriks ir SPD biedrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!