Vācijas lauksaimniecības ministrs Karlheincs Funke trešdien paziņoja, ka valstī būtu jāveic masveida sūkļveida encefalopātijas pārbaude aitām.
"Ja zinātnieki ieteiks to darīt, es to atbalstīšu," Funke sacīja intervijā Vācijas sabiedriskajai telekompānijai ZDF, piebilstot, ka ikviena jauna pārbaužu programma būtu jāievieš arī Eiropas Savienības līmenī.

Funke pauda pārliecību, ka aitām ir mazāks risks inficēties ar šo slimību, jo tās lielākoties tiek turētas ganībās un netiek barotas ar pārtiku, kas satur pārstrādātas dzīvnieku atliekas.

Lauksaimniecības ministrs izplatīja savu paziņojumu pēc tam, kad Berlīnes prestižā Roberta Koha infekciju slimību izpētes institūta direktors Reinards Kurts aicināja pārbaudīt visas nokautās aitas.

Pēc Kurta teiktā, arī lauki, kuros ganās aitas, varētu būt inficēti ar sūkļveida encefalopātiju, tādēļ arī aitas varētu būt inficētas ar šo slimību.

Vācijas valdība decembrī ieviesa sūkļveida encefalopātijas pārbaudes programmu visām nokautajām aitām, kuras ir vairāk nekā 30 mēnešus vecas, jo 24.novembrī Vācijā tika konstatēts pirmais liellopu inficēšanās gadījums ar "trako govju slimību".

Patlaban Vācijā reģistrēti pieci liellopu saindēšanās gadījumi ar sūkļveida encefalopātiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!