Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācija, iespējams, nevarēs izpildīt savu solījumu sasniegt NATO uzlikto aizsardzības budžeta mērķi, kas ir 2% no IKP, informē domnīcas pētījums, kuru publicējis medijs "Politico".

Eiropas lielākā ekonomika ir apņēmusies palielināt aizsardzības nozarē ieguldītos tēriņus, lai sasniegtu NATO mērķi. Šobrīd Vācija ir izveidojusi īpašu investīciju fondu 100 miljardu eiro apmērā, lai stiprinātu savu militāro kapacitāti.

Nosaucot Krievijas iebrukumu Ukrainā par vēsturisku pagrieziena punktu, kanclers Olafs Šolcs norādīja, ka ir skaidrs, ka ir nepieciešams "ievērojami vairāk ieguldīt mūsu [Vācijas] valsts drošībā, lai aizsargātu mūsu brīvību un demokrātiju".

Tomēr Vācijas Ekonomikas institūts norādīja, ka Berlīne, neskatoties uz finansējuma palielināšanu, nav gatava sasniegt 2% kritēriju. Kādā ziņojumā institūts norāda, ka šim gadam nav iedalīti nekādi papildus līdzekļi.

Līdz 2027. gadam valdības izdevumi joprojām būs zem mērķa. Aizsardzības izdevumi samazināsies līdz apmēram 1,2% no IKP un turpmākajos gados aizsardzības nozares budžets noslīdēs vēl zemāk, raksta "Politico".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!