Vācija trešdien izdevusi aresta orderi 88 gadus vecajam ASV dzīvojošam ukrainim Ivanam jeb Džonam Demjaņukam, kurš Otrā pasaules kara laikā bija apsargs ar iesauku "Ivans Briesmīgais" nacistu nāves nometnēs.

"Apsūdzētais pašlaik joprojām ir ASV. Tiklīdz viņš ieradīsies Vācijā, viņš tiks nopratināts un tiesāts," teikts tiesas paziņojumā.

Demjaņuks pret savu deportāciju no ASV cīnās jau 30 gadus. ASV Augstākā tiesā pagājušā gada maijā noraidīja Demjaņuka apelāciju imigrācijas dienesta lēmumam deportēt viņu.

Neskatoties uz ASV Augstākās tiesas spriedumu par Demjaņuka izraidīšanu, ASV nevarēja viņu deportēt, jo neviena valsts nepiekrita viņu uzņemt. Tiesas lēmums paredz Demjaņuku deportēt vai nu uz viņa dzimto Ukrainu, vai Vāciju.

Oficiālas krimināllietas uzsākšana Vācijai dotu pamatu pieprasīt Demjaņuka izdošanu no ASV.

Demjaņukam 1981.gadā tika atņemta ASV pilsonība, un viņš tika izdots Izraēlai, kur 1988. gadā viņam tika piespriests nāves sods, balstoties uz aculiecinieku liecībām, ka viņš bijis apsargs ar iesauku "Ivans Briesmīgais" Treblinkas nāves nometnē.

Taču Izraēlas Augstākā tiesa 1993. gadā atcēla viņam piespriesto nāves sodu, jo pēc Padomju Savienības izjukšanas atklātībā nonāca arhīva dokumenti, kas liecināja, ka kāds cits cilvēks - Ivans Marčenko -, iespējams, bija sadistiskais apsargs Treblinkā.

1998. gadā ASV tika atjaunota Demjaņuka pilsonība, taču Tieslietu ministrija no jauna izvirzīja viņam apsūdzības, apgalvojot, ka viņš strādājis pie nacistiem par apsargu Sobiboras, Maidanekas un Flosenburgas koncentrācijas nometnēs.

2002. gadā viņam no jauna tika atņemta ASV pilsonība, jo dokumentāli pierādījumi, ieskaitot apdilušu Vācijas identitātes karti ar Demjaņuka fotogrāfiju un parakstu, pārliecināja tiesnesi, ka apsūdzētais ir bijis apsargs nacistu nometnēs.

Demjaņuks, 1952. gadā ierodoties ASV, apgalvoja, ka viņš tika iesaukts padomju armijā un kļuva par vāciešu kara gūstekni. Viņš noliedz, ka būtu sadarbojies ar nacistiem.

Vācijas Nacistu noziegumu izmeklēšanas centrs ir noslēdzis savu izmeklēšanu par Demjaņuku, nonākot pie pilnīgas pārliecības, ka viņš ir sadistiskais apsargs "Ivans Briesmīgais".

To apliecinājuši jauni pierādījumi par viņa darbu Sobiboras nāves nometnē.

Izmeklētāji atklājuši simtiem dokumentus un atraduši vairākus aculieciniekus, kas sniedza liecības pret Demjaņuku. Turklāt atrasti to personu vārdu saraksti, kurus Demjaņuks personīgi ir vedis uz gāzes kamerām. Pēc izmeklētāju domām, viņš ir atbildīgs par vairāk nekā 29 000 ebreju nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!