Foto: AFP/Scanpix
Vācijā kritiku izpelnījies finanšu ministra Volfganga Šeibles ierosinājums noteikt skaidras naudas maksājumu griestus, lai tādējādi apkarotu naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

Taču, ņemot vērā to, ka vairums vāciešu joprojām dod priekšroku norēķināties skaidrā naudā, šis ierosinājums izpelnījies pat Bundesbankas šaubas.

"Pilsoņiem jebkuri ierobežojumi izmantot skaidru naudu ir viņu personiskās ekonomiskās brīvības pārkāpums," ceturtdien atzina centrālās bankas direktoru padomes loceklis Karls Ludvigs Tīle, kurš atbildīgs par skaidras naudas apgrozību.

Līdzīgās domās ir arī kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas meitaspartijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - finanšu eksperts Hanss Mihelbahs.

Ierobežojumu ieviešana skaidras naudas maksājumiem būtu "nepamatota iejaukšanās pilsoņu rīcības brīvībā", uzskata Mihelbahs.

Arī laikraksti ceturtdien cēluši trauksmi, biznesa avīzei "Handelsblatt" norādot, ka valdība izvērsusi "karu pret skaidru naudu".

Savukārt "Sueddeutsche Zeitung" brīdina par negatīvām sekām tādās svarīgās tautsaimniecības nozarēs kā amatniecība un lietotu automašīnu tirdzniecība.

Šeible trešdien ierosināja maksimālo summu, kuru pieļauts maksāt skaidrā, ierobežot ar 5000 eiro. Tomēr ministrs norādīja, ka šie ierobežojumi, lai tie būtu efektīvi, ieviešami visas Eiropas Savienības (ES) mērogā.

Saskaņā ar Bundesbankas statistiku Vācijā skaidrā naudā tiek veikti 79% maksājumu, un, piemēram, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) apgalvo, ka tas atvieglojot naudas atmazgāšanu.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas pasūtīto pētījumu Vācijā gada laikā tiek atmazgāti 100 miljardi eiro nelikumīgi iegūtu līdzekļu.

Cenšoties vērsties pret terorisma finansēšanu, ES šonedēļ apņēmās kopā ar Eiropas Centrālo banku (ECB) izvērtēt 500 eiro banknošu pielietojumu. Šīs banknotes, pateicoties to lielajai vērtībai un tam, ka tās vienlaikus aizņem maz vietas, ļoti iecienītas noziedznieku aprindās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!