Foto: TASS/Scanpix/LETA

Vācijas valdība Otrā pasaules kara Ļeņingragas blokādi pārdzīvojušajiem ebrejiem maksās 375 eiro lielu pensiju katru mēnesi, paziņojusi Ebreju materiālo prasību komisija Vācijā "Jewish Claims Conference".

Ļeņingradas (tagad Sanktpēterburga) blokāde, nacistiskās Vācijas spēkiem to aplencot, ilga no 1941. līdz 1944. gadam. Uz pensiju var pretendēt ebreji, kas blokādē pavadījuši ne mazāk par trim mēnešiem.

Šādas pašas izmaksas attiecas arī uz ebrejiem, kas Otrā pasaules kara laikā dzīvoja Rumānijā un nacistu okupētajā Francijā.

Pavisam šīs pensijas saņems aptuveni 6500 Otro pasaules karu un Holokaustu pārdzīvojušie ebreji. Pensijas izmaksa tiks sākta ar atpakaļejošu datumu – no 2021. gada jūlija.

Ebreju materiālo prasību komisija regulāri veic pārrunas ar Vācijas valdību, lai paplašinātu personu loku, kurām pienākas kompensācijas.

"Tā kā šī pēdējā izdzīvojušo paaudze noveco, viņu vajadzības pieaug. Pat 75 gadus pēc Holokausta šīs simboliskās izmaksas nodrošina atzīšanu un atdod izdzīvojušajiem daļu cieņas, kas viņiem bija laupīta jaunībā," norāda komisijas prezidents Gideons Teilors.

Krievijas varasiestādes ir virzījušas jautājumu par Vācijas kompensācijām visiem Ļeņingradas blokādi izdzīvojušajiem, bet tāds lēmums nav pieņemts, raksta portāls "Currenttime".

2019. gadā Vācija piešķīra 12 miljonus eiro brīvprātīgu palīdzību Ļeņingradas blokādē izdzīvojušajiem. Par šiem līdzekļiem tiks modernizēta pilsētas veterānu slimnīca un veidots vācu-krievu kultūras centrs.

Ļeņingradas blokāde sākās 1941. gada 8. septembrī un ilga 872 dienas. Šajā laikā bombardēšanas un bads pilsētā prasīja no 400 tūkstošiem līdz 1,5 miljoniem dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!