Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas valdība atzinusi holokaustā izdzīvojušo Alžīrijas ebreju tiesības uz kompensācijām, pirmdien paziņojusi organizācija, kas pazīstama ar nosaukumu Konference par ebreju materiālajām prasībām pret Vāciju.

Vācijas Finanšu ministrija apstiprināja vienošanos par vienreizēju kompensāciju, norādot, ka īpašie vēsturiskie apstākļi Alžīrijā prasīja ilgas sarunas.

Ebreji, kuri dzīvoja Alžīrijā no 1940. jūlija līdz 1942. gada novembrim, un atbilst konkrētiem kritērijiem, tostarp ir cietuši no nacistu vajāšanas, būs tiesīgi pieteikties uz 2556 eiro lielu vienreizēju kompensāciju, paziņoja minētā organizācija, kas iesniedz prasības holokaustā izdzīvojušo vārdā.

Aplēsts, ka dzīvi ir aptuveni 25 000 Alžīrijas ebreju, kuri pārcieta holokaustu un pašreiz dzīvo dažādās valstīs visā pasaulē. Lielākā Alžīrijas ebreju kopiena mīt Francijā, apgalvo organizācija. Plānots, ka jau šomēnes Parīzē tika atvērts reģistrācijas centrs ar filiālēm citviet Francijā, kur holokaustā cietušie varēs pieteikties kompensācijām.

Saskaņā ar "Jad Vashem" memoriāla datiem pronacistiskais Višī režīms konfiscēja ebrejiem piederošos īpašumus un ierobežoja ebreju tiesībās. Ebreju karavīri no Alžīrijas tika nosūtīti uz darba nometnēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!