Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācija nav apstiprinājusi Baltkrievijas sniegtās ziņas, ka Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko un Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien telefonsarunā vienojušies, ka migrantu krīze uz Baltkrievijas un Eiropas Savienības (ES) robežas jāskata Baltkrievijas un ES līmenī.

Kā pēc sarunām paziņoja Lukašenko preses dienests, Merkele un Lukašenko vienojušies, ka problēma kopumā tiek pacelta Baltkrievijas un ES līmenī, taču Vācijas puse vēlāk neapstiprināja informāciju, ka abas puses vienojušās par ES-Baltkrievijas sarunām.

Vācija norādīja, ka Merkele un Lukašenko runājuši par Eiropas sniegtu humāno palīdzību un palīdzību migrantiem atgriezties.

Vācijas valdības pārstāvis sakariem ar presi Štefens Zeiberts paziņoja, ka Merkele "uzsvērusi nepieciešamību sniegt humāno palīdzību un atgriešanās iespējas skartajiem cilvēkiem".

Pēc viņa teiktā, Merkele sacījusi, ka to var izdarīt ar ANO bēgļu aģentūras UNHCR un Starptautiskās migrācijas organizācijas (IOM) atbalstu un sadarbībā ar EK.

Merkelei un Lukašenko pirmdien jau notika telefonsaruna, kurā viņi pārrunāja migrantu krīzi uz Baltkrievijas un Polijas robežas.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!