Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas regulators nedrīkst dot atļauju "Nord Stream 2" gāzesvada darbības uzsākšanai, kā arī jāaizsargājas pret Krievijas netīro spēli ar enerģijas cenām, intervijā medijā "Funke" izteikusies viena no Vācijas visticamākās koalīcijas atslēgas cilvēkiem, Vācijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētāja Annalēna Bērboka.

"Mēs nevaram ļaut sevi Krievijai nomelnot," paziņoja Bērboka, pielīdzinot Kremļa gājienus pokera spēlei. Viņa arī uzsvēra, ka tieši Krievija ir vainojama pie augstajām gāzes cenām Eiropā, ņemot vērā "ievērojamo gāzes piegāžu samazinājumu". Zaļo līdere uzsvēra, ka esošā situācija ir apzināti radīta, lai piespiestu drīzāku "Nord Stream 2" darbības atļaušanu.

Bērboka paziņoja, ka jaunā gāzesvada darbības atļaušana būtu pretrunā ar Eiropas Savienības likumiem. Gāzesvada īpašnieks un apsaimniekotājs kompānijas "Nord Stream 2 AG" pilnībā pieder Krievijas "Gazprom", un politiķe uzsvēra, ka kamēr vien tas nemainās, darbības uzsākšanai atļauja nedrīkst tikt dota.

Bērboka un viņas vadītā Vācijas Zaļā partija šobrīd risina koalīcijas sarunas par koalīcijas izveidi ar sociāldemokrātiem un "Brīvo Demokrātu partiju". Līdzšinējās kancleres Angelas Merkeles vadītā Kristīgo demokrātu savienība par spīti starptautiskajai pretestībai iestājās par "Nord Stream 2" īstenošanu. Arī potenciāli ticamākās jaunās koalīcijas līderi Vācijas Sociāldemokrātiskā partija iestājas par Krievijas gāzesvada projekta darbības palaišanu.

"Nord Stream 2" gāzesvada un ar to saistītās infrastruktūras izbūve pabeigta jau šī gada septembrī. Pastāv bažas, ka jaunais gāzesvads dod Krievijai jaunas ekonomiski politiskās ietekmes sviras, tajā skaitā pret Ukrainu, pret kuru tā izvērš karadarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!