Vācijas valdība trešdien noraidīja Grieķijas prasību par vairāku desmitu miljardu eiro reparācijām, kuras, kā uzskata Atēnas, Grieķijai pienākas par Otrā pasaules kara laikā nodarītajiem zaudējumiem.

"Es noraidu šo kritiku," paziņoja Vācijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Andreass Peške.

Atēnu mērs Nikita Kaklamanis emocionāli reaģējis uz kolāžu, kas publicēta uz vācu žurnāla "Focus" vāka. Tajā mākslinieks piezīmējis slavenajai Milosas Venēras statujai roku, kas rāda nepieklājīgu žestu. Nedēļas izdevuma virsraksts - "Krāpnieki eiro ģimenē".

Nezināmu iemeslu dēļ Atēnu mērs vērsies nevis pie nedēļas izdevuma, kas izraisījis viņa sašutumu, bet gan tieši pie Vācijas kancleres Angelas Merkeles. Kaklamanis viņai atgādina par pusgadsimtu ilgo strīdu jautājumā par reparācijām par Otrā pasaules kara laikā nodarītajiem zaudējumiem, kuras Vācija apņēmusies samaksāt, kā arī par nacistu zvērībām Kalavritas pilsētā un Distomo ciemā Grieķijā, kur tika iznīcināti pilnīgi visi mierīgie iedzīvotāji. Vēstulē Merkelei Kaklamanis raksta: "Jūs mums esat parādā 70 miljardus."

Kaklamanis aicina visu pasauli reaģēt uz žurnāla "Focus" vāku. "Es aicinu visus kulturālos cilvēkus visā pasaulē skaļi protestēt pret pazīstamā vācu žurnāla pretīgo vāku," piebilst Atēnu mērs.

Taču, kā trešdien uzsvēra Vācijas Ārlietu ministrijas pārstāvis, Berlīne reparācijās jau ir samaksājusi vairāk nekā 4,4 miljardus eiro (3,09 miljardus latu). Amatpersona arī pauda uzskatu, ka "diskusijas par pagātni nebūs liels atspaids Grieķijas problēmu risināšanā".

Turklāt Vācijas valdības paziņojumā norādīts, ka Grieķijai divpusējo un Eiropas Savienības (ES) palīdzības maksājumu veidā kopš 1960.gada Vācija piešķīrusi 16,3 miljardus eiro (11,45 miljardus latu).

Grieķija noslēdza 2009.gadu ar budžeta deficītu 12,7% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) un 300 miljardu eiro (210,84 miljardu latu) parādu. Grieķijas valdība solīja iesaldēt darba algu valsts sektorā, veikt nodokļu un apdrošināšanas reformu un cīnīties pret izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Kā uzskata Atēnās, visiem šiem pasākumiem jāsamazina deficīts līdz 2010.gada beigām no pašreizējiem 12,7% līdz 8,7% no IKP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!