Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācija plāno paplašināt militāro atbalstu Irākai, svētdien paziņojusi Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena.

Nākotnē Vācijas bruņotie spēki turpinās apmācīt kurdu zemessardzi Irākas ziemeļos un paplašinās savu atbalstu Irākas centrālajai valdībai cīņā pret teroristu organizāciju "Daesh" ("Islāma valsts"), apmeklējot Irākā dislocētos Vācijas karavīrus, paziņoja ministre.

Irākā netālu no Erbīlas dislocēti aptuveni 120 Vācijas armijas karavīri, kuri starptautiskās koalīcijas ietvaros apmāca kurdu zemessardzi.

Misijas mandāts beidzas pēc pāris nedēļām, un Leiena sacīja, ka jaunais mandāts atšķirsies no pašreizējā un paredzēs "jaunu līdzsvaru starp Erbīlu un Bagdādi".

Attiecības starp Irākas centrālo valdību Bagdādē un kurdu līderiem Erbīlā ir sevišķi saspringtas kopš septembra, kad kurdu provincēs notika neatkarības referendums.

Vācijas aizsardzības ministre lika manīt, ka Vācija varētu darboties kā sava veida vidutājs šajā situācijā.

Abas puses cer, ka "Vācijas uzticamība, ko Vācija vienmēr ir demonstrējusi un kam šeit ir ļoti liela vērtība, ļaus izveidot tiltu starp Bagdādi un Erbīlu," sacīja ministre.

Viņa uzsvēra, ka Vācija vēlas palīdzēt izveidot lojālu un darbotiesspējīgu Irākas armiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!