Foto: AFP/Scanpix
Lingvistikas eksperti Vācijā piektdien vārdu "bēgļi" atzina par šā gada nozīmīgāko vārdu valstī, jo tas dominēja publiskajās sarunās gadā, kad valstī gaidāma rekordliela skaita - viena miljona - patvēruma meklētāju ierašanās.

Vācu valodas biedrības ekspertu komisija izvēlējās gada vārdu no 2500 vārdiem un izteikumiem, kas ir uzskatāmi par tādiem, kas "šogad būtiski ietekmējuši publisko diskursu un kas zināmā veidā ir pavadījuši arī politisko, sociālo un ekonomisko dzīvi".

Otrajā vietā ierindojies izteiciens "Je Suis Charlie" ("Esmu "Charlie""), kas visā pasaulē izplatījās kā atbalsta sauklis Francijai pēc tam, kad janvārī radikālie islāmisti sarīkoja uzbrukumu satīriskā laikraksta "Charlie Hebdo" redakcijā.

Par trešo nozīmīgāko vārdu šogad Vācijā atzīts "Grexit", ar ko apzīmē iespēju, ka Grieķija parādu dēļ varētu būt spiesta aiziet no eiro zonas, kas potenciāli varētu izraisīt visas vienotās valūtas zonas sagruvumu.

Gada vārds Vācijā tiek izraudzīts jau 40.reizi. Pērn tas bija "Lichtgrenze" jeb gaismas robeža, ar ko apzīmēja mākslas instalāciju daļu par godu 25.gadadienai kopš Berlīnes mūra krišanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!